Lionel Messi, de sterspeler van FC Barcelona en het Argentijnse nationale elftal, sleept zich de afgelopen weken kotsend over de voetbalvelden. Het gebeurde in de wedstrijd van Barcelona tegen Real Sociedad, begin februari. En ook bij het Argentijnse team raakte zijn buik onlangs van streek. In de vriendschappelijke interland tegen Roemenië ledigde hij vorige week wederom zijn maaginhoud.

De 26-jarige Lionel Andrés Messi Cuccittini zal tegen de Roemenen toch niet stijf hebben gestaan van de spanningen. Het was tenslotte slechts een oefenduel, de Oost-Europeanen boezemen topteams geen angst in en Messi kan honderd keer naast schieten en toch zal hij zijn basisplaats dan niet verliezen. Maar toch kon Messi nog voordat de wedstrijd was begonnen de oprispingen niet tegen houden. Vervolgens maakte hij tijdens de partij een fletse indruk. Het duel eindigde in 0-0.

Wat was er aan de hand? Een griepje, iets onduidelijks gegeten, liefdesverdriet? Had Messi na afloop verklaard dat hij inderdaad een portie vis had gegeten die bij nader inzien niet zo fris rook, dan was de kwestie inmiddels verstomd. Maar dat zei hij niet. “Het gebeurt wel vaker dat ik moet overgeven. Bij mijn club is dat al vaker voorgevallen, dus het is niets om bezorgd om te zijn”, meende hij, terwijl het natuurlijk wel zorgwekkend is als `s werelds beste voetballer zomaar er op los kotst.

De arts van het Argentijnse team relativeert de incidenten eveneens. “Topsport zet atleten onder grote fysieke en mentale spanning. Ook kunnen het vele reizen, de jetlags en de verschillen in voeding leiden tot dit soort reacties.”

Komend wk moet Messi de voorlopige kroon op zijn carriere zetten. Al jarenlang schittert hij met Barcelona in de Spaanse competitie en in de Champions League, maar bij zijn nationale elftal wist hij in de afgelopen jaren nooit echt te ontbranden. In 83 interlands scoorde hij 37 keer. Geen slechte score, maar aangezien de Argentijnen ook tegen tweederangslanden voetbalt als Guatemala, Bolivia en Peru, is 0,45 goals per duel geen briljant gemiddelde. Gabriel Batistuta kwam in de jaren negentig nog tot 0,72 goals per duel en zijn tijdgenoot Gonzalo Higuaín doet het ook beter met 0,6 goals per duel.