Lionel Messi, de sterspeler van Argentinië en FC Barcelona, meent dat zijn land afgelopen zondag de finale van het WK 2014 verdiende te winnen. De Argentijn werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi. Hij nam de Gouden Bal vreugdeloos in ontvangst, liep van het podium af en sloot vervolgens te laat aan bij zijn teamgenoten, die door een erehaag gevormd door Duitse spelers liepen. Messi stond er bij en keek er naar – zoals zo vaak op het afgelopen WK.

Geen goals van Lionel Messi in knock out fase

Messi was in de groepsfase van het Wereldkampioenschap op zijn best. Hij schoot zijn land langs Bosnië, Iran en Nigeria. In de vier wedstrijden in de groepsfase scoorde hij niet meer en, belangrijker nog, in de halve finale en in de eindstrijd leverde Messi ook fors minder dribbels en aanvallende passes af. Op basis van zijn twee laatste WK-duels had hij die Gouden Bal natuurlijk nooit mogen ontvangen.

Kansen

Messi erkent dat Duitsland meer balbezit had, maar daar staat volgens de nummer tien tegenover dat Argentinië de betere kansen afdwong. “Kijk je naar de hele match, dan verdienen we meer dan we hebben gekregen”, aldus Messi. “Het doet zeer om op deze manier te verliezen. We kwamen zo dicht in de buurt van een penaltyserie. Ja, we verdienden op dit WK een andere uitkomst, want wij hadden kansen genoeg om te winnen.”

Gouden Bal kan Messi geen bal schelen

Onder meer Diego Maradona en FIFA-baas Sepp Blatter hebben hun verbazing en onvrede uitgesproken over de toekenning van de Gouden Bal aan Messi. Alejandro Sabella, de coach van Argentinië, heeft er vrede mee. Messi zelf beweert dat de individuele prijs hem geen Gouden Bal interesseert. “We wilden de titel mee naar huis nemen en vieren met alle Argentijnen. Het was zo lang geleden dat de Albiceleste eindelijk bij de laatste vier hoorden. We hadden van dit moment moeten profiteren.”

Drie kansen staan Messi nog op het netvlies gebrand. Ten eerste de een-op-een situatie van Gonzlo Higuain met de Duitse keeper Neuer in de eerste helft. Ten tweede zijn eigen doelpoging in de tweede helft, die voorlangs ging. Ten derde de uitgestoken voet van Rodrigo Palacio in een poging de bal in het net te wippen, in het begin van de verlenging.

Lees ook 20 feiten en cijfers over het WK 2014.