Hoop doet leven en Klaas-Jan Huntelaar kan wel wat meer levendigheid gebruiken op het aanstaande WK 2014. Want op het EK 2012, het WK 2010 en het EK 2008 was het voor de Hunter een doodse bedoening. De spits van Schalke 04 kreeg amper speeltijd om de wereld zijn fenomenale “tor-instinct” te tonen.

Heel even was Huntelaar de nummer 1 van Van Gaal

Toen bondscoach Louis van Gaal in de zomer van 2012 aan zijn tweede periode bij Oranje begon, gaf hij een sprankeltje hoop aan Huntelaar. Van Gaal sprak zijn vertrouwen in de Achterhoeker uit en zette zelfs Robin van Persie op een zijspoor voor hem. Eventjes dan. Al snel werden de rollen verwisseld en sindsdien begint in het hoofd van Van Gaal elke denkbare opstelling met Van Persie. De Hunter zit steeds verdrietiger in de dug-out van het Nederlandse Elftal, met een smekende blik gericht op Van Gaal, als een hond die zijn baas tracht te verleiden om een kluifje toe te werpen.

5-3-2

Begrijpelijk dus, dat Huntelaar zichzelf moed inspreekt. Hij beseft dat hij in het nu afgedankte 4-3-3 systeem alweer naast de boot zou vallen. Het 5-3-2 systeem lijkt hem meer kansen te geven, alhoewel Van Persie dan in de aanval vergezeld lijkt te worden van Arjen Robben. “Van Persie is net als ik een spits, maar dat betekent niet dat we directe concurrenten zijn. Het zou namelijk ook zomaar kunnen dat we in een systeem met twee spitsen spelen”, droomt Hunter hardop.

Jonge spelers

Anderzijds werkt het in zijn voordeel dat Oranje is verjongd en dat hij dus mogelijk een hogere plek heeft in de pikorde. “We hebben veel ervaren spelers, die bij de topclubs in Europa spelen. Maar het is ook een echte bonus voor het team dat we nu een aantal jonge spelers erbij hebben”, aldus Huntelaar.

Over de kansen van Oranje om minstens de groepsfase voorbij te komen is de aanvaller ook al hoopvol gestemd. “Ik denk dat we zeker de achtste finale moeten kunnen halen, maar dan moeten we wel elke wedstrijd honderd procent zijn.”

Huntelaar staat op 34 goals voor Oranje

Op de lijst van Nederlanders met de meeste interlands voor Oranje, bekleedt Huntelaar de 33e plaats met 61 caps. Daarnaast staat hij zesde op de lijst met meeste goals voor Oranje (34). Topscorer aller tijden Van Persie heeft er reeds 42 gemaakt. Met die cijfers kan Hunter waarschijnlijk best leven. Verdrietiger wordt hij zodra de lijst met doelpunten op eindrondes onder zijn ogen verschijnt. Generatiegenoten als Sneijder, Van Persie en Robben mochten al 19, 18 en 17 keer meespelen op een EK- of WK-wedstrijd. Huntelaar achtmaal, waarin hij twee goals maakte. Op de lijst met meeste minuten op een eindronde staat hij op de misselijkmakende plek 73.