Jose Mourinho ondersteunt de kritiek die is neergedaald op de buitelingen van Arjen Robben. De trainer van Chelsea heeft met Robben samengewerkt tijdens zijn eerste periode bij Chelsea.

Nederland tegen Mexico

In de wedstrijd van Nederland tegen Mexico ging Robben enkele malen naar de grond. In de slotfase van de partij leverde het hem een penalty op. Bovendien kreeg de Mexicaan Marquez een gele kaart. In een interview gaf Robben toe dat hij eerder in de wedstrijd een schwalbe had gemaakt, maar dat die penalty wel terecht was toegekend.

De bondscoach van Mexico had de uitspraken van Robben niet nodig om te concluderen dat niet alle duikelingen zuiver waren. Direct na de wedstrijd foeterde hij op de scheidsrechters, die volgens hem al het hele toernooi beslissingen namen in het nadeel van zijn land. Over Robben zei de coach dat juist Robben een kaart had moeten krijgen, zodat hij het wel zou afleren om bij elke licht contact in het gras te duiken.

Jose Mourinho

Nu mengt Mourinho zich dus in het debat. “Ik heb Robben getraind, ik weet als geen ander dat hij een fantastische speler is”, begint de Portugees. “Door zijn snelheid en door zijn creativiteit is hij een doelwit voor verdedigers. Ze kunnen hem niet afremmen en steken dan maar een voet uit en maken een overtreding. Maar ik weet ook dat Robben vaak op zoek is naar de overtreding, dat hij er een voordeeltje uit probeert te halen zoals een vrije trap of een strafschop.”

Video

Mourinho is een voorstander van het gebruik van videobeelden. Dan kan via een herhaling de juiste conclusie worden gemaakt. “Ik denk dat het belangrijk is dat spelers de scheids helpen met het nemen van de juiste beslissing. Ze moeten eerlijk zijn op het veld, ze moeten de wedstrijd willen winnen met eerlijke middelen. Niet elke speler denkt er ook zo over en dat maakt het lastig voor scheidsrechters.”