Als de schijn niet bedriegt wordt Ajacied Jasper Cillessen de eerste keus van Louis van Gaal op het wk voetbal. Vorige week stond hij onder de lat in de oefeninterland van het Nederlands elftal tegen Frankrijk. Ondanks het verlies van Oranje (2-0) is de kans groot dat de 24-jarige doelman ook bij de volgende oefenpot het shirt met nummer één mag dragen.

De feiten zijn veelzeggend. Sinds Van Gaal na het Europees kampioenschap 2012 opnieuw bondscoach werd, heeft Oranje achttien duels gespeeld. Michel Vorm van Chelsea begon vijfmaal in de basis, Maarten Stekelenburg en Cillessen viermaal, Kenneth Vermeer driemaal en Tim Krul eenmaal. Niemand steekt er dus bovenuit, maar Cillessen heeft het grote pluspunt dat hij momenteel Van Gaals eerste keus is. En met het wk vlak voor de deur en de deadline voor het inleveren van de selectie nabij, zou dat wel eens de doorslag kunnen geven.

Het kan raar lopen in het voetbal. Cillessen begon het seizoen als tweede keeper van Ajax. Hij moest zelfs een paar keer opdraven in de Jupiler League, voor Jong Ajax. Vermeer viel bij Ajaxtrainer Frank de Boer echter uit de gratie door een reeks inschattingsfouten. Nu de eredivisie zijn eindfase ingaat, zal De Boer de adequate Cillessen natuurlijk niet ineens uit het basisteam smijten. Vermeer krijgt dus geen kans meer om Cillessen voorbij te streven. Voor Van Gaal is dat een doorslaggevend criterium. “”In mijn ogen is Vermeer de keeper die het beste in onze profielschets past. Maar hij speelt niet zo vaak en dat is een probleem”, legt hij uit.

Drie jaar geleden maakte de keeper een overstap van NEC in Nijmegen naar Ajax. “Ik ben volwassener geworden. Rustiger en zelfstandiger ook. En ik laat me niet meer zo snel gek maken, daar heeft mijn transfer aan bijgedragen”, zegt hij. Maar hij rekent zich niet rijk. “Vier interlands op rij is mooi, maar voor mijn gevoel zegt het niets. De bondscoach kan de volgende keer weer voor iemand anders kiezen.”

Hij kijkt schuldbewust terug op de partij tegen Frankrijk. “Bij die eerste goal, van Karim Benzema, was ik ook enigszins verrast. Hij schoot snel, maar ik zat er nog wel aan. Maar goed, we speelden allemaal niet goed, zo simpel is het. Het is nu zaak om fit en in vorm te blijven bij mijn club en dan maak ik een aardige kans om mee te mogen naar het WK.”