De troostfinale Brazilië tegen Nederland begint zaterdag om 22:00 uur en vindt plaats in Brasilia. Beide landen hebben niet bijster veel zin in de wedstrijd, maar als het eerste fluitsignaal klinkt willen ze uiteraard wel van het veld stappen met brons in plaats van een nieuwe nederlaag.

Brazilië likt wonden

Brazilië is uiteraard nog lang niet hersteld van de 7-1 nederlaag tegen Duitsland, de grootste afgang ooit in de geschiedenis van het Braziliaanse voetbal. En dat in eigen huis, op een WK in eigen land. Oranje verloor op penalty’s van Argentinië en dat is uiteraard ook geen vrolijke zaak, maar toch minder ingrijpend dan wat de Selecao is overkomen.

Louis van Gaal neemt afscheid

Voor Louis van Gaal wordt deze troostfinale zijn afscheid als bondscoach van Nederland. Hij zal in zijn toespraak voor de spelersgroep hen verzoeken om zijn tweede periode als bondscoach af te sluiten met een overwinning. Vermoedelijk zal Van Gaal zijn vaste basis niet sterk veranderen. Natuurlijk zal Nigel de Jong niet spelen als dat onverantwoord is en het is mogelijk dat keeper Vorm zijn eerste speelminuten krijgt. Van de 23-koppige selectie is hij de enige zonder speeltijd.

Dani Alves terug, Neymar absent

Tegen de Duitsers werden de zwakke plekken van Brazilië niet alleen blootgelegd, maar bespot, vertrapt, verder uiteen gescheurd en maximaal geëxploiteerd. In het midden van de eerste helft scoorden de Duitsers vier keer in zes minuten tijd. Zonder hun geblesseerde ster Neymar en geschorste organisator Dani Alves kon het gastland op geen enkele plek op het veld een vuist maken. Neymar is ook vanavond absent, Alves keert terug.

Oranje vindt geen openingen

Nederland maakte tegen de Argentijnen achterin een prima indruk, maar op het middenveld ontbrak het echter aan creativiteit en goede passes, waardoor de aanval zijn talent twee uur lang niet kon tonen. Aan het eind van de wedstrijd stonden er zes spelers uit de Eredivisie met een leeftijd tussen de 22 en 24 jaar op het veld.

En op dit WK is de rekensom heel simpel: kan Arjen Robben niet schitteren, dan kan heel Oranje niet overtuigen. Als hij niet wordt bereikt, om vervolgens met snijdende dribbels chaos bij de tegenstander te veroorzaken, dan blijkt het voor Oranje onmogelijk om op andere manieren openingen te vinden. Robben heeft al vier duels op rij niet meer gescoord en dit zou wel eens zijn laatste WK-duel ooit kunnen worden. Met zijn 6 WK-goals ooit staat hij er 1 achter Oranjes WK-topscorer Johnny Rep.

Lees hier tien statistieken over Brazilië tegen Nederland.