Dinsdag om 18:00 uur gaan de Rode Duivels van start, want dan begint België vs Algerije. Onze buren worden gerekend tot de outsiders voor het WK, terwijl Algerije zijn dromen voorlopig beperkt tot het overleven van de groepsfase.

België vs Algerije

Marc Wilmots, bondscoach van de Belgen, houdt zijn basisteam zo lang mogelijk geheim. Afgaande op de trainingen is de invulling van diverse posities wel helder. Op drie plekken twijfelt Wilmots. Ten eerste: wie wordt de partner van Vincent Kompany in het hard van de verdediging, Thomas Vermaelen of Daniel van Buyten? Het lijkt laatstgenoemde te worden. Ten tweede: wordt Moussa Dembele of Marouane Fellaini op het middenveld gezet tussen Axel Witsel en Kevin de Bruyne in? Hier is Dembele de sterkste kandidaat. Ten derde: begint Kevin Mirallas of Dries Mertens op de rechtervleugel? Mirallas maakt een grotere kans

Hagel

De laatste vriendschappelijke interland van België werd vorige week drie kwartier afgebroken vanwege een aanval van kolossale hagelstenen. De Belgen wilden geen fysieke risico`s nemen en lieten daardoor weinig zien in het duel tegen een B-team van Tunesië. Met uitzondering van de jonge aanvaller Divock Origi, die momenteel op weinig meer hoeft te hopen dan een rol als late invaller.

Bondscoach Marc Wilmots is tevreden

Wilmots blikt tevreden terug op de voorbereidende periode. “Alles ging prima en iedereen popelt van verlangen om te spelen. Het is echter pas onze eerste match op dit WK en wat er ook gebeurt, het is nog niet beslissend”, tempert hij de verwachtingen. Onlangs verlengde hij zijn contract bij de Belgische bond.

Eden Hazard

Het Belgische team barst van de jonge en mid-twintigers met een paar jaar ervaring bij topclubs als Chelsea, Manchester City en Man United. Lukt het niet op dit WK, dan is het EK 2016 en het WK 2018 ook nog in zicht. Maar een man als Eden Hazard (Chelsea) heeft absoluut zijn blik op dit toernooi gericht. Hij was een van de sterkste spelers in de Engelse Premier League en 14 goals en 7 assists voor zijn club.

Kevin De Bruyne beste speler in kwalificatie

In de kwalificatiefase was De Bruyne de waardevolste speler van de Rode Duivels. Hij maakte vier doelpunten en gaf ook vier assists. Bij Chelsea was hij geen vaste waarde. In januari werd hij uitgeleend aan Wolfsburg, zodat hij in beweging bleef en wedstrijdhard aan het WK begint. Aanvankelijk werd hij ingezet als vleugelspeler, maar Wilmots ziet tegenwoordig een spelmaker in hem.

Algerije: basis onvoorspelbaar

Hoe de Algerijnse basis er uit komt te zien is lastig te voorspellen. In de vorige twee vriendschappelijke matches kregen 22 van de 23 voetballers speeltijd. Wel is het vrij zeker in welke formatie wordt gespeeld, een klassieke 4-3-3. In de laatste oefenpot werd Roemenië verslagen met 2-1. Algerije nam genoegen met 33% balbezit maar zodra het de bal had werd snel de weg naar voren gevonden. Het land kwam tot 16 doelpogingen. Algerije verloor één van zijn 13 vorige wedstrijden.

Sofiane Feghouli

De man om in de gaten te houden bij Algerije is Sofiane Feghouli (Valencia). De in Frankrijk geboren middenvelder is een onvermoeibaar werkpaard, die zowel meeverdedigt alsook met aanvallende passes strooit. In de uitwedstrijd met Valencia tegen Barcelona was hij goed voor twee assists.