Woensdag om 18:00 uur begint Australië vs Nederland, de tweede speelronde in de groepsfase van het WK 2014. De Aussies hebben nul punten, terwijl Oranje nog zweeft en glundert van het pak slaag dat aan Spanje werd gegeven (1-5).

Australië vs Nederland

Bondscoach Louis van Gaal had de ondankbare taak om de euforie bij zijn mannen te temperen. Een WK duurt in het ideale geval 7 matches, dus de spetterende overwinning op de titelverdediger is al met al weinig meer dan een goed begin, maar nog niet eens het halve werk.

Balbezit Oranje

Tegen Australië stuit Nederland op andere omstandigheden. De Socceroos zullen niet zoals Spanje dik 65% van het balbezit opeisen. Het is een reële verwachting dat dit keer Oranje twee derde van de speeltijd de bal in de ploeg heeft. De consequentie is dat de countertactiek en 5-3-2 formatie die tegen Spanje zo destructief werden ingezet, niet de meest geschikte instrumenten lijken tegen Australië.

4-3-3

De kans lijkt groot dat Van Gaal teruggaat naar 4-3-3, het systeem dat Oranje al sinds jaar en dag hanteert en waarmee jeugdspelers worden opgeleid. In dat geval zal Jonathan de Guzman zijn basisplek verliezen en maakt Jeremain Lens zijn opwachting. Daley Blind schuift op van linksback naar het middenveld en Bruno Martins Indi vult de positie in van Blind. Ron Vlaar verdwijnt uit de basis.

Wesley Sneijder

Robin van Persie en Arjen Robben (en ook wel Blind) vervulden glansrollen tegen Spanje. Tegen Australië moet Wesley Sneijder de brille van het WK 2010 terug zien te vinden. Tegen Australië moet de bal vaker over de grond dan door de lucht worden gepasst en zullen de ruimtes (zeker in het begin) kleiner zijn. Sneijder vervult als nummer 10, tussen middenveld en aanval in, een cruciale rol bij het vinden en bereiken van de vrije man. De onlangs 30 jaar geworden speler van Galatasaray heeft zijn stinkende best gedaan om Van Gaal te overtuigen dat hij bij Oranje hoort. Tegen Spanje was hij adequaat, deed hij weinig fout maar zorgde hij anderzijds niet voor openingen en spektakel.

Blessures Australië

Bij Australië zijn er twee spelers geblesseerd geraakt. Rechtsback Ivan Franjic en middenvelder Mark Milligan ontbreken. Ryan McGowan vervangt Franjic en hij speelt in de Chinese competitie. Hij moet Robin van Persie in toom zien te houden.

De Australische defensie begon bibberend aan de match tegen Chili en binnen een kwartier was het al 2-0. Daarna richtten de Socceroos zich op en kwam het nog gevaarlijk dichtbij de 2-2, alverens de 3-1 werd opgelopen. Bondscoach Ange Postecoglou heeft het accent verlegd bij de Aussies. Het is niet louter een groep atletische loopwonders die kick and rush spelen. Er zit ook technisch vermogen en flair in de jonge groep, al is spits Tim Cahill wel een ouderwets bonkige aanvaller die het dag en nacht kopduels uit kan vechten.

Goals

Maar de vraag is of Postecoglou er verstandig aan doet om zijn spelers zo ver weg van het eigen strafschopgebied te laten verdedigen. Vooralsnog reageren ze te traag en ongestructureerd op sneller tegenaanvallen. In zes van de tien vorige wedstrijden heeft het land minstens drie tegengoals gekregen. Brazilië en Frankrijk scoorden onlangs in oefenwedstrijden samen zesmaal tegen Australië en China plus Ecuador waren samen goed voor vier treffers.

Tegen Chili kwamen de Socceroos tot 13 schoten waarvan vier accuraat op goal. Als Oranje volgens Cruijffs filosofie speelt dat tegengoals krijgen niet erg is als je zelf maar meer scoort, dan is de verwachting omtrent Australië versus Nederland: goals, goals en nog meer goals.