Arjen Robben is niet alleen tot nu toe de uitblinker van Nederland, maar de Groninger is tevens een van de meest geliefde spelers van dit WK. Althans, in de groepsfase, want het toernooi kan vanaf de tweede ronde voor iedereen plots over zijn.

Arjen Robben op weg naar Gouden Bal?

Diverse (buitenlandse) media en analisten roepen uit dat de speler van Bayern Munchen een kandidaat is voor de Gouden Bal. Die prijs wordt toegekend aan de beste speler van het WK. Niet per se aan de topscorer, maar het helpt natuurlijk wel als een voetballer er een paar inschiet en tot minstens de halve finale nog in het toernooi zit. Robben heeft in elk geval al drie goals en één assist bijgeschreven. Verder maakte hij tien succesvolle dribbels, schoot hij tien keer op goal en creëerde hij zeven keer met een pass een kans voor een teamgenoot.

Vice-aanvoerder Oranje

De Engelse krant Guardian vindt het opmerkelijk dat Louis van Gaal in de zomer van 2013 Robben aanwees als vice-aanvoerder. Aan het begin van zijn carriere leek Robben te veel een solist te zijn om ooit gepromoveerd te worden tot captain. Bovendien staan aanavoerders vaak centraal of achterin het veld opgesteld, zodat ze zich kunnen bemoeien met de organisatie. Robben staat het liefst op de vijandelijke helft en lijkt zich weinig aan te trekken van tactiek en strategie. Het is juist zijn taak om met individuele acties de organisatie van de tegenstander te doorbreken en verrassen.

30 jaar

Maar Robben is inmiddels 30 jaar, heeft dik tien jaar ervaring op het hoogste niveau, heeft grote prijzen gewonnen en is ondanks vele blessures nu sterker en sneller dan ooit. De belangrijkere rol in de hierarchie zit hem volgens de krant als gegoten. “Er werd over hem gedacht als een “loner”, maar hij lijkt het nu juist prettig te vinden dat hij de spelers om hem heen kan beïnvloeden. Sinds hij werd aangewezen als tweede aanvoerder doet hij zichtbaar zijn best om zich meer te bekommeren om het team”, aldus de journalist.

Robben knakt de wil van tegenstanders

De Amerikaanse sportsite The Score vindt de prestaties van Robben zelfs een filosofische overpeinzing waard. Dustin Parkes beredeneert dat Robben bewijst dat wij mensen ten onrechte denken dat we alles kunnen bereiken als we maar focus, wilskracht en discipline tonen. Elke verdediger weet: Robben komt van de rechtervleugel, rond het strafschopgebied strijkt hij de bal met rechts naar binnen en schrijdt zijn lijf soepel naar links, maakt net genoeg ruimte voor een schot en ramt de bal langs de keeper. Keer op keer op keer op keer. Verdedigers weten dat Robben het zo wil doen en toch laten ze het Robben zo doen.

Arrogantie

“Het feit dat hij alsmaar succes boekt met deze methode, terwijl iedereen weet wat er gaat gebeuren, illustreert zijn enorme talent”, schrijft de journalist. “Het maakt voor verdedigers niet uit hoe scherp ze zijn, hoe hard ze het proberen, hoe lang ze trainen, hoe groot hun moed is, hoe hard en gepassioneerd ze  zijn of hoe vaak ze videos van Robben hebben bekeken: Arjen Robben zal ze passeren en hij zal tegen ze scoren.”

Robben is, zo stelt hij met een knipoog, enorm arrogant. “Hij doet telkens hetzelfde en verwacht toch telkens maar weer succes te behalen. Die instelling is alleen mogelijk op basis van een onvergeeflijke hoeveelheid arrogantie.” Maar dat is geen aantijging, de schrijver is juist een bewonderaar. “Hij vernietigt de mythe dat hij verslagen kan worden, hij vernietigt de illusie dat alles overwonnen kan worden door de kracht van de menselijke geest.”