WK Voetbal. Nederland heeft na de gewonnen match tegen Chili (2-0) ruim vijf dagen de tijd om zich voor te bereiden op de achtste finale van zondag. Arjen Robben spendeert die tijd met dromen over de finale, terwijl Wesley Sneijder juist nachtmerries heeft over de schuimspuitbus van de scheidsrechters.

Arjen Robben

Vriend en vijand erkennen dat Arjen Robben een van de uitblinkers is op dit Wereldkampioenschap Voetbal. Terwijl sterren als Cristiano Ronaldo en Wayne Rooney alweer naar huis zijn gevlogen en Zlatan Ibrahimovic niet eens aan het toernooi begon, heeft Robben zijn naam en faam waargemaakt. Mocht Nederland nog een paar potjes winnen, dan kan de speler van Bayern Munchen met mannen als Lionel Messi, Neymar en Karim Benzema strijden om de Gouden Bal.

“We overtreffen onszelf op dit toernooi”, zegt Robben. “ Vooraf hadden we hier geen rekening mee gehouden. Alhoewel mijn gevoel vooraf niet zo negatief was als bij de mensen in Nederland. Wanneer we van Mexico winnen, dan is een WK-finale opnieuw mogelijk. Daar moeten we ons ook van bewust zijn.”

Wesley Sneijder

Terwijl Robben dus al drie wedstrijden vooruit kijkt, blijft de blik van Wesley Sneijder steken op het schuim dat scheidsrechters op het gras spuiten bij vrije trappen. Niet alleen trekt de scheids een wit lijntje voor de voeten van de spelers in het muurtje, ook wordt een halve maan gespoten rondom de bal.

“Het stoort toch op de een of andere manier”, zegt de middenvelder van Galatasaray. “Die lijn zetten ze net bij de bal. En onbewust geeft dat toch het gevoel van een soort obstakel. Alsof die bal ergens overheen moet, terwijl dat helemaal niet hoeft. Ik heb er één genomen tot nu toe. Dus bij de volgende zal dat wel anders zijn, hoop ik.” Beste Wesley, de bal moet ook over of langs de muur, dus is het dan zo lastig om de bal over een schuimlaagje van een halve centimeter te wippen?

Bruno Martins Indi

BMI hersteld voorspoedig van de hersenschudding die hij opliep tegen Australië. De verdediger van Feyenoord acht het mogelijk dat hij tegen Mexico weer op het veld verschijnt.

“Ik heb dinsdag nog een beetje getraind. Ik zit in een stappenplan, de fysio’s zijn met mij bezig. Ik had hoofdpijn na die hersenschudding. Ik ben ook even bewusteloos geweest, maar het gaat nu goed met me. Ik hoop dat ik de wedstrijd tegen Mexico haal, maar als het niet in het stappenplan past dat ik hanteren moet, is het gewoon te vroeg”.

Georgino Wijnaldum

De discussies in tv-programma’s over de speelstijl van Nederland gaan langs de spelers heen. En terecht. Ze zijn niet naar Brazilië gekomen om de juryprijs te winnen. Want die bestaat tenslotte helemaal niet. Het gaat om de punten.

“Met mooi voetbal alleen word je geen wereldkampioen”, weet PSV-er Wijnaldum ook. “Op het WK is resultaat het belangrijkste. Iedereen maakt zich ondergeschikt aan het team. Het spel is misschien niet altijd even mooi en zoals iedereen wil zien, maar we boeken er wel resultaat mee. We zijn nu een strijdende machine, die weet hoe het wedstrijden moet winnen.”

Nigel de Jong

Nu we weten wat er in het koppie speelt van Robben en Sneijder is het misschien ook interessant om de schedel te lichten van Nigel de Jong. Waar denkt zo’n jongen aan?

“Ik vind een fantastische tackle waarmee ik een doelpunt voorkom veel geiler dan een goal of een pass”, aldus de speler van AC Milan. Oke Nigel, dat is prima zolang je maar niet opgewonden wordt van bijten. “Dat is door de jaren heen zo gekomen. Daar krijg ik veel meer voldoening van dan door een mooie pass. Er zijn maar tien spelers op de wereld die op het juiste moment een tackle kunnen maken, denk ik.”