Amerikanen en voetbal, komt het tussen die twee ooit nog goed? Sinds het WK Voetbal in 1994 in de USA werd gehouden is er qua populariteit en kracht van het nationale elftal weinig veranderd. Alhoewel, het is een flinke verbetering dat het rijkste land ter wereld in elk geval vanaf 1990 aanwezig was op elke eindronde. Er zijn gerespecteerde landen, waarvan er eentje zich in oranje kleding placht te hullen, die sindsdien een WK hebben gemist.

VS niet op WK van 1954 tot en met 1986

Van 1954 tot en met 1986 slaagden The Yanks er niet in zich te kwalificeren voor de mondiale eindstrijd. Een knappe prestatie gezien de tegenstanders in die regio zoals Canada, Costa Rica en Aruba. Vooralsnog blijft de kwart finale op het WK van 2002 het hoogtepunt van Team USA. In 1993, bij het begin van de FIFA Ranking, stond de Verenigde Staten op plek 22. Vorig jaar werd afgesloten als nummer 14 en in de tussenliggende jaaren waren er twee finishes binnen de top tien.

Matige resultaten

Zo beroerd zijn deze cijfers niet, maar van een land met de middelen van de VS wordt op het wereldtoneel meer verwacht, zeker na de stichting van de nationale competitie Major League Soccer. De enige spelers met ervaring in Europa die daarin aantreden, zijn geldbeluste dertigers die de fitheid en gretigheid missen om het nog te redden in een topcompetitie. En wat de reputatie van de VS ook geen goed doet zijn matige resultaten zoals de 0-0 tegen Canada, de 2-1 nederlaag tegen Honduras en 3-1 nederlaat tegen Costa Rica, allemaal in 2013.

Jurgen Klinsmann

Wel lijkt de Amerikaanse bond een slimme zet te hebben gedaan met het aanstellen van Jurgen Klinsmann als bondscoach. Nadeeltje is dat de Duitser zich laat dwarsbomen door uitgerekend zijn eigen zoon. “Klinsi” besloot Landon Donovan niet te selecteren voor het WK. Zijn zoon is fan van Donovan en bespotte de keus van zijn paps via Twitter.

Amerikanen en voetbal..

Anyway, deze video illustreert hoe de gemiddelde Amerikaan zich verhoudt tot voetbal. Dat is als hoe de gemiddelde Nederlander zich verhoudt tot de NBA, waarvan momenteel de einfase bezig is. Enig idee welke vier teams verwikkeld zijn in de twee regionale finales? Nee zeker, net zoals deze Amerikanen amper weten waar de World Cup plaats gaat vinden of wie de vorige keer won. De twee ventjes met nota bene een shirt van Real Madrid aan denken dat hun club het WK zal winnen. En ze verwachten dat Gareth Bale van Real Madrid het best oke gaat doen op het WK. Terwijl zijn land Wales niet is geplaatst.