Teams

Het spel of de knikkers? Voetballen is een schitterend tijdverdrijf, maar uiteindelijk willen spelers en fans van een club wel een beker of schaal omhoog hijsen. Er moeten prijzen worden gewonnen.

Een succesvolle pass is leuk, een hakje oogst applaus en een artistieke dribbel krijgt eveneens de handen op elkaar, maar als puntje bij paaltje komt zien fans liever een lelijke goal dan een nutteloos trucje. Als je gaat bepalen wat de beste voetbalclubs ooit zijn, moet je dus simpelweg kijken naar wie de meeste belangrijke prijzen heeft gewonnen.

Nederland: De Grote Drie

Binnen Nederland is het eenvoudig om de succesvolste voetbalverenigingen aan te wijzen. Al decennia wordt gesproken over “de Grote Drie”, te weten Ajax uit Amsterdam, Feyenoord uit Rotterdam en PSV uit Eindhoven. Het trio is samen al 67 keer kampioen van Nederland geworden. De landskampioen ontvangt namens de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) een schaal uitgereikt. De schaal mag permanent worden bijgezet in de prijzenkast, want elk jaar wordt een nieuw exemplaar geproduceerd.

Ajax voert de ranglijst met landskampioenschappen aan. De Amsterdammers mochten al 32 keer de schaal aan hun fans tonen. PSV volgt met 21 keer en Feyenoord heeft 14 keer de competitie winnend afgesloten.

KNVB Beker

Een ander Nederland voetbaltoernooi met veel aanzien is de strijd om de KNVB Beker. Het aantrekkelijke van dit toernooi is dat ook amateurverenigingen kampioen kunnen worden, terwijl de eredivisie beperkt is tot achttien profclubs. Uiteraard strijkt zo goed als altijd een ploeg met een hoge positie in de eredivisie met de eer. AZ werd vorig jaar een soort uitzondering op de regel, want de club klopte PSV in de finale van de KNVB Beker en werd in de eredivisie slechts tiende. Ajax beschikt over de meeste bekers: achttien. Feyenoord volgt met elf en PSV heeft negen bekers.

Europese Topclubs

Op Europees niveau is de Champions League de meest begeerde titel. Daarnaast kunnen clubs zich onderscheiden door hun nationale competitie te winnen. Het kan de rest van de wereld niet bijzonder veel schelen of Ajax in 2014 voor de vierde keer achtereen kampioen wordt van Nederland, maar er is wel in alle delen van de wereld belangstelling voor de Engelse Premier League, de Spaanse Primera Division, de Duitse Bundesliga en de Italiaanse Serie A. Hoog eindigen in die competities doet wonderen voor de reputatie en het budget van een club.

Om de tien succesvolste clubs van de afgelopen decennia aan te wijzen, is het noodzakelijk om de blik te beperken tot vooral de Champions League (plus de voorloper Europa Cup I) en de vier voornoemde grote competities.

Tien Beste Clubs Ooit

Deze clubs verdienen een plek in de eregalerij:

Chelsea – Won vier keer de Premier League, zeven keer de Engelse beker (FA Cup) en één keer de Champions League.

Liverpool – Won achttien keer de Premier League, zeven keer de Engelse beker, vijf keer de Champions League.

Ajax. Won vier keer de Champions League en ook nog de Europa Cup II en Europa Cup III.

Juventus – Won 29 keer de Serie A, negen keer de Italiaanse beker (Coppa Italia) en tweemaal de Champions League.

FC Porto – Won 26 keer de Portugese Primeira Liga, 16 nationale bekers en tweemaal de Champions League.

AC Milan – Won 18 keer de Serie A, vijf keer de Coppa Italia en zeven keer de Champions League.

Manchester United – Won twintig keer de Premier League, elf keer de FA Cup en drie keer de Champions League.

FC Bayern Munchen – Won 23 keer de Bundesliga, vijftien keer de beker (DFB Pokal) en vijf keer de Champions League. De Duitse club is momenteel de titelhouder.

FC Barcelona – Won 21 keer de Spaanse competitie, 26 keer de beker (Copa del Rey) en viermaal de Champions League.

Real Madrid – Was 32 keer kampioen van Spanje, won 18 keer de beker en negenmaal de Champions League.

Real Madrid is de rijkste club ter wereld. De voetbalbond riep de Spaanse gigant in 2000 uit tot “FIFA Club of the Century”. Om die titel ook deze eeuw in de wacht te slepen, zal Real Madrid het beter moeten gaan doen in de Champions League. Sinds 2002 werd de finale niet meer bereikt.