Super Lig: Galatasaray – Besiktas Zondag om 18:00 uur speelt Galatasaray thuis tegen de Turkse koploper Besiktas. “Gala” staat op plek zes en zal het nog heel lastig krijgen om zich te plaatsen voor Europees voetbal (tenzij het de beker wint).

Glorie jaren Galatasaray voorbij?

Alle kritiek die de afgelopen jaren is geuit op Galatasaray, is uitgekomen. De selectie bevatte te veel peperdure maar verjaarde veteranen. Dat leidde tot gebrek aan harmonie in de kleedkamer en plaatste een bommetje onder de nabije toekomst van de ploeg uit Istanboel. Die toekomst is nu gekomen, en ziet er grimmig uit.

Eind 2015, toen de helft van de 34 speelronden was gespeeld, stond Galatasaray al elf punten achter op Besiktas en tien op Fenerbahce. Inmiddels is dat opgelopen tot 28 en 25. Een enorme marge dus, die weinig goed belooft voor het seizoen 2016 – 2017. Het worden op deze manier treurige afscheidsjaren voor Wesley Sneijder.

Althans, als de kleine spelmaker uit Utrecht verbonden blijft aan Gala. Turkse media verspreidden vorige week het gerucht, dat niet alleen Sneijder verkocht gaat worden, maar ook Lukas Podolski, Aurélien Chedjou en Fernando Muslera. Dat zijn gelijk ook de vier speler met de hoogste transferwaarde. Tevens zijn er drie over de 30 en voor keeper Muslera komt die grens in zicht (29).

Besiktas – Selectie evenwichtig

Dan zit de selectie van Besiktas toch wat evenwichtiger in elkaar. Gokhan Tore is de sterspeler en de rechtsbuiten is pas 24 jaar. Topspits Mario Gomez is dertig en middenvelder Oguzhan Ozyakup (23 jaar, geboren in Zaandam, opgeleid bij AZ) heeft in 29 competitiewedstrijden negen keer gescoord en zeven assists gegeven. Maar de assistkoning van de Super Lig is Jose Sosa, de 30-jarige Argentijnse aanvallende middenvelder van Besiktas. Hij gaf er al twaalf.

Galatasaray 6 punten in 6 wedstrijden

De Nederlandse inbreng bij Galatasray beperkt zich niet tot Sneijder. Sinds maart is Jan Olde Riekerink de trainer, terwijl hij koud een maandje in dienst was directeur opleidingen. Echt lekker gaat het onder zijn leiding niet. De laatste zes speelronden leidden tot zes punten en een doelsaldo van 11-11. Besiktas pakte in diezelfde periode 13 punten (+6).

In de afgelopen jaren was Galatasaray oppermachtig in deze derby. Het won vijf van de zes laatste uitgaven en verloor er eentje. Thuis was Gala vier van de zes keer sterker dan Besiktas en verloor het een keer (doelsaldo 11-7). Een strohalm voor Galatasaray is dat veertien thuisduels in de competitie op rij niet meer is verloren.