Galatasaray – Fenerbahce. Zaterdag om 18:00 uur is het etenstijd voor Galatasaray en Fenerbahce, de twee Turkse topclubs die geen meer geliefde prooi hebben dan elkaar. Landskampioen Fenerbahce staat na vijf duels derde met tien punten. Galatasaray heeft evenveel punten en staat op basis van doelsaldo vierde.

Vorig seizoen eindigden deze clubs als tweede en eerste en in de twee jaren daarvoor waren de rollen omgekeerd. De concurrentie, spanningen en gevoelens van haat tussen deze clubs leiden tot harde, niet al te fraaie wedstrijden. In de zes vorige onderlinge ontmoetingen werden er slechts tien goals gemaakt. Vlotter ging het met de kaarten: 51 gele en zes rode.

Beide clubs wonnen elk drie van de zes vorige onderlinge matches. Thuis is Galatasaray de afgelopen seizoenen wel de baas met vijf zeges in de vorige zes duels en een doelsaldo van 11-6. In april 2014 won Gala met 1-0 dankzij een vroege goal van Wesley Sneijder.

Schorsing voordeel voor Fenerbahce

Fenerbahce zit momenteel een Europese schorsing uit en is daardoor evenals vorig seizoen verbannen uit de Europese competities. Dat kan wel eens een beslissend voordeel opleveren voor de ploeg van Dirk Kuijt in de Turkse competitie. Galatasaray speelt namelijk in de groepsfase van de Champions League. Nadat de vice-kampioen medio september met 1-1 gelijk speelde tegen Anderlecht, verloor de club vier dagen later met 2-1 van de huidige nummer laatst Balikesirspor.

Gala moet woensdag alweer aantreden tegen Borussia Dortmund, maar gezien de kleine kans op Europese successen zal dit duel prioriteit krijgen. En ditmaal hebben ook diverse spelers van Fener net een vermoeiende trip achter de rug, aangezien Turkije in de afgelopen week twee interlands heeft gespeeld.

Nog maar 1 goal van Sneijder

De dertigjarige Wesley Sneijder werkt hard op het middenveld van Galatasaray. De brille is er echter af bij de Utrechtenaar, die na 418 minuten speeltijd in de competitie slechts éénmaal scoorde, nog geen assist gaf en dat gebrek aan offensieve daden bepaald niet compenseert met verdedigende acties.

Bovendien had Sneijder een akkefietje met de directie van Galatasaray, want hij had nog twee maanden salaris te goed. Zijn manager zette druk op de ketel door te stellen dat Sneijder na drie maanden achterstallig loon, het recht zou hebben om de club transfervrij te verlaten. Inmiddels schijnt de kwestie opgelost te zijn.