Kevin Strootman viel afgelopen woensdag in de oefeninterland van Nederland tegen Frankrijk uit in de 39e minuut. De verdedigende middenvelder kon vanwege een knieblessure niet verder spelen en werd gewisseld voor Stijn Schaars.

Deze zaterdag neemt AS Roma, de werkgever van Strootman, het op tegen Napoli. Of hij aan dat duel al meedoet is onbekend, maar Roma heeft er vertrouwen in dat Strootman sowieso snel weer kan en zal spelen. “Strootman heeft tests ondergaan en daaruit is gebleken dat hij geen last heeft van een zware spierblessure”, vertelt een woordvoerder. “De speler is al begonnen met zijn herstel.”

De overstap van de Nederlandse eredivisie naar de Italiaanse Serie A gaat hem ogenschijnlijk gemakkelijk af. Het beeld bestaat dat Nederlandse trainers meer hameren op techniek en verzorgd positiespel dan op meedogenloos verdedigen en de tegenstander ontregelen. Juist de Italiaanse competitie heeft de reputatie erg defensief te zijn, met de nadruk op geen tegengoals krijgen in plaats van zelf scoren. Strootman kan wel meegaan in die beschrijvingen. “Hier maakt het niet uit hoe er wordt gewonnen. Als er maar wordt gewonnen”, zegt hij. “Bij Roma is het even belangrijk om met een sliding een doelpunt te voorkomen of een veelbelovende aanval te onderbreken als zelf een goal te maken. Van die mentaliteit, dat er bij een tackle wordt gejuicht, kan ik wel genieten.”

Tegen de Telegraaf zei Strootman dat hij door de Serie A een sterkere voetballer wordt. “Ik groei fysiek en ook wat betreft ervaring. Hier maak ik dingen mee die in de eredivisie niet mogelijk zijn, hier speel ik tegen giganten als Juventus, AC Milan en Inter Milan”.

Strootman heeft dit seizoen vijfmaal gescoord voor de “Giallorossi”.