Juventus – AS Roma. Zondag om 18:00 uur start de Italiaanse topper tussen Juventus en AS Roma. De nummers één en twee van vorig seizoen staan na vijf speelronden in de Serie A wederom bovenaan, met het verschil dat nu Roma op basis van doelsaldo de koppositie bekleedt.

Beide teams hebben de maximale vijftien punten en beschikken over een prachtig doelsaldo van respectievelijk plus acht en plus tien (Roma). Daarnaast hebben ze beide een uitwedstrijd in de Champions League tegen een gereputeerde tegenstander achter de rug. Juventus verloor uit van Atletico Madrid (1-0), Roma keerde terug met een punt na de match tegen Manchester City (1-1).

Juventus favoriet tegen AS Roma

Juventus won vier van de vorige zes onderlinge matches en verloor er twee. Thuis ging het nog iets beter met vier uit zes voor Juventus en slechts één nederlaag. In die zes vorige thuispartijen tegen de Romeinen was het doelsaldo 15-4 in Turijns voordeel. In de vorige vier thuiswedstrijden vielen er liefst vier rode kaarten, allemaal voor AS Roma.

Aan beide kanten ontbreekt al enige tijd een speler die juist van grote waarde is als hij wel op het gras staat. Juventus moet het sinds het begin van de competitie stellen zonder Andrea Pirlo, de bebaarde regisseur op het middenveld. Op het WK 2014 bleek echter dat de maestro wellicht iets te oud aan het worden is. Sprintsnelheid was nooit zijn handelsmerk, maar zijn handelingssnelheid is wellicht ook niet meer voldoende voor de top. Zijn gemis wordt opgevangen door de dynamische en beresterke middenvelders Arturo Vidal en Paul Pogba.

Strootman nog steeds absent

Roma heeft inmiddels negen maanden de tijd gehad om te wennen aan de absentie van Kevin Strootman. Over een terugkeer van de verdedigende middenvelder worden geen mededelingen gedaan, zodat de 34-jarige Seydou Keita vooralsnog mag ploegen en ploeteren op het Romeinse middenveld. Ook middenvelder Daniele De Rossi ontbreekt.

Juventus is reeds dertig thuiswedstrijden in de Serie A op rij ongeslagen en won er 28 van die dertig, waarvan de laatste 21. Mocht Roma hier één of meer punten behalen, dan geeft de Romeinse club het statement af dat het een serieuze kandidaat is voor de Scudetto, de titel. De statistieken zijn in het voordeel van Juve, dat van zijn 80 thuiswedstrijden tegen Roma er 51 won en er slechts acht verloor.