Clarence Seedorf de nieuwbakken trainer van AC Milan, beschouwt de Italiaanse Serie A als de sterkste competitie ter wereld. Volgens de voormalige speler van AC Milan zijn de coaches in de Serie A “uitstekend onderlegd op het gebied van tactiek.”

In de afgelopen jaren presteerden clubs uit de Italiaanse competitie in de Europese toernooien niet zo sterk als we gewend waren geraakt. In 2010 won Inter Milan nog de Champions League, in de jaren daarna werd het contact met de Duitse Bundesliga, Spaanse Primera Division en Engelse Premier League verloren. Op de zogeheten UEFA Coëfficiëntenlijst staat de Serie A vierde, met een achterstand op nummer drie Duitsland die niet binnen een paar jaar ingehaald zal worden.

Seedorf is niet blind voor die situatie en beseft ook wel dat clubs als Barcelona, Real Madrid en Chelsea meer supersterren naar zich lokken dan Juventus of AC Milan. “Misschien is het individuele niveau van de sterren wel wat gezakt omdat het geld nu elders zit, maar het algehele niveau is nog altijd zeer hoog”, zegt hij desondanks.

Serse Cosmi vindt de trend om voormalige topvoetballers te benoemen tot coach maar niets. De onlangs tot trainer van Pescara benoemde Italiaan heeft geen verleden als speler maar legt zich al heel zijn leven toe op het trainerschap. Voordat hij trainer mocht worden in de Serie A, moest hij een intensieve cursus volgen op het hoofdkwartier van de Italiaanse voetbalbond, genaamd Coverciano. Deelnemers als Carlo Ancelotti, Arrigo Sacchi en Fabio Capello moesten een heuse scriptie schrijven om de cursus af te ronden. De vraag is of beroemdheden als Seedorf ook al die moeite nog moeten doen.

“Het schijnt me toe dat Coverciano nu niet meer echt meetelt, dat elke beroemde voetballer meteen zijn papiertje krijgt”, klaagt Cosmi. “Ik en andere trainers zijn omhoog geklommen van amateurclubs naar de Serie A. Wie krijgt daar nu nog de tijd voor?”