AS Roma – AC Milan. Vanavond om 20:45 uur is AS Roma (vijfde) de gastheer voor AC Milan (zesde) in de negentiende speelronde van de Italiaanse Serie A. Het gat tussen de clubs bedraagt vijf punten, terwijl Roma alweer zes punten achterloop op koploper Inter Milan.

AS Roma – AC Milan

Beide teams zitten niet lekker in hun vel. Fans van AS Roma waren de afgelopen jaren verwend geraakt. Ze eindigden twee keer, weliswaar op ruime achterstand, als tweede achter Juventus. Ook genoten ze van een opleving van de oude krijgen Francesco Totti. Hij is nu definitief versleten. De 39-jarige aanvaller stond pas tweemaal in de basis in de competitie.

AC Milan wilde dit seizoen aangrijpen als het jaar van de glorieuze comeback. Suikeroom Berlusconi neemt geleidelijk afstand van zijn voetbalkindje, nieuwe investeerders treden aan en de verouderde, veel te brede selectie wordt gekortwiekt. De zesde plek is op zich nog wel te pruimen, maar niet het enorme gat van elf punten op uitgerekend stad- en stadiongenoot Internazionale, dat ook een paar seizoenen sukkelde.

Stabiliteit nog ver te zoeken is bij Roma en Milan

De Romeinen en Milanezen kwamen struikelend het nieuwe jaar binnen. AS Roma bleef op 3-3 stegen, uit tegen Chievo en AC Milan moest in eigen huis een 0-1 nederlaag slikken versus Bologna. Beide opponenten staan in het rechterrijtje en illustreerden daarmee, dat stabiliteit nog ver te zoeken is bij Roma en Milan. Als we de punten optellen die de clubs in de zes laatste speelrondes hebben behaald, dan gaat het om twaalf duels, vijftien punten. Juventus haalde er in zijn eentje al meer in dezelfde periode.

Met het oog op de tweede seizoenshelft kan meer van Roma worden verwacht dan Milan. De club uit de eeuwige stad beschikt in elk geval over twee middenvelders die prima renderen, te weten Gervinho (zes goals uit twaalf basisplekken) en Miralem Prajnic (zeven goals uit vijftien). Al moet de rol van Giacomo Bonaventura bij Milan niet worden onderschat. De Italiaan heeft viermaal gescoord en, minstens zo belangrijk, zes assists gegeven. Maar de terugkeer van Mario Balotelli is, zoals eigenlijk iedereen wel kon aanvoelen, een enorme flop. Super Mario zit vaker op de bank dan dat hij op het gras staat.

Wedden op AS Roma – AC Milan

Slechts één van de tien vorige bezoekjes aan het Olympische Stadion in Rome eindigden in succes voor AC Milan. Daarnaast wonnen de “Giallorossi” vijf van de zes vorige thuisduels (drie clean sheets). Bovendien heeft Milan een belabberde nauwkeurigheid bij zijn doelpogingen. Slechts 39 procent wordt tussen de palen gemikt, de op twee na laagste Serie A-score. Daarom ziet Roma dit duel met meer vertrouwen tegemoet dan de voormalige reus.

Bij bookmaker 888sport staat AS Roma op 2.00, gelijkspel op 3.40 en een zege van AC Milan op 3.90. In de Serie A word tegenwoordig meer gescoord dan voorheen, we tippen dat beide teams tot scoren komen (1.80).