Zaterdag om 13:00 uur vindt de 270e editie van El Clasico plaats: Real Madrid tegen FC Barcelona. Ondanks dat La Liga bijna halverwege is, beginnen de kemphanen niet als nummers een en twee aan de klassieker. Barcelona staat weliswaar bovenaan, maar Real Madrid laat het een beetje afweten op plek vier.

Het is lastig om precies te ontrafelen waar het tot nu toe mis gaat bij de Galaxicos. Cristiano Ronaldo is in de competitie nog niet zo productief als we gewend zijn van de Portugees. Na elf optredens heeft hij er pas vier in liggen. De Europees Kampioen is 32 jaar, normaal een moment waarop een zekere achteruitgang onvermijdelijk is, maar met zijn rigide trainingsregime moet hij toch nog enkele jaren tot ’s werelds elite blijven behoren.

Real Madrid – FC Barcelona El Clasico

La Liga weddenschappen GettyAfgelopen week werd de club bovendien weer eens wereldkampioen, een titel met niet zoveel status als de naam suggereert, maar het vormt een welkome boost voor het zelfvertrouwen. En mocht Real deze match winnen en ook aan het inhaalduel drie punten overhouden, dan wordt het gat richting Barca verkleind van elf naar vijf punten en is er geen man overboord.

Bij de Catalanen gaat het ondanks het vertrek van Neymar naar PSG veel gesmeerder. Uit zestien duels werden 42 punten gehaald (nul nederlagen) en het doelsaldo is met 42-7 ouderwets superieur. De fans hoopten dat Lionel Messi de ruimte zou benutten die vrijkwam na de transfer van Neymar en de Argentijn stelt niet teleur met veertien goals en vijf assists. Ook op zijn dertigste blijft hij een fenomeen en niemand kan tippen aan zijn gemiddelde van 5,6 dribbels per speelronde.

Voorspellingen Klassieker Spanje

Real Madrid won drie van de afgelopen zes confrontaties, FC Barcelona twee (doelsaldo 12-9). In Madrid deed Real het zwakker met maar twee zeges versus vier nederlagen (12-15). Barcelona heeft 20 van de 23 laatste competitieduels gewonnen, inclusief vorig seizoen, en maakte in 21 daarvan minstens twee treffers. En ook de huidige kampioen van Spanje kan prachtige cijfers overleggen: ongeslagen in 30 van de 32 vorige speelronden, minstens twee goals in 20 van de laatste 23 Primera Division matches. Kortom, twee titanen ontmoeten elkaar.

Wedden op voetbal? Deze El Clasico wordt niet gemankeerd door belangrijke absenties en kan dus hopelijk het vuurwerk opleveren dat we van de 22 elitespelers op het veld verlangen. Winst Real Madrid staat bij bookmaker Mr Green op 2.12, gelijkspel op 3.85 en winst van Barcelona noteert 3.05.