Vanavond om 20:00 uur start de derby tussen Real Madrid en Atletico Madrid, oftewel Los Blancos tegen Los Colchoneros. Het is een rematch van de finale van de Champions League afgelopen mei.

De regerend landskampioen Atletico staat na twee speelrondes op de zesde plek met vier punten. Real Madrid, dat wel de beste van Europa is maar in de Spaanse competitie bleef steken op plek drie, heeft drie punten en wil zo snel mogelijk de elfde plek verlaten voor een betere rangschikking.

Real Madrid gedisciplineerd, stevig en efficiënt

Vorig seizoen greep Atletico Madrid tot veler verrassing de Spaanse titel door gegroepeerd, gedisciplineerd, stevig en bovenal efficiënt te spelen. Flitsende aanvallen, tiki taka of andere frivoliteiten werden door coach Diego Simeone niet geambieerd. In ranglijsten met het aantal schoten, kansen, goals en dribbles bekleedde Atletico middelmatige posities.

In twee ranglijsten kwam de club echter wel boven drijven: het aantal geïncasseerde schoten op goal en het aantal tackles. In eerstgenoemde categorie hoefde Atletico met 9,1 alleen Barcelona voor zich te dulden. En geen enkele andere club in de Primera Division maakte meer tackles: gemiddeld 20,5 per duel. Simeone tracht het dit seizoen precies weer zo te doen, maar mist nu wel topspits Diego Costa, die verkaste naar Chelsea.

Real Madrid gaf eind augustus tegen Real Sociedad een 0-2 tussenstand uit handen. Na elf minuten hadden Sergio Ramos en Gareth Bale beide gescoord, maar de thuisploeg kwam nog voor rust op gelijke hoogte en schakelde na rust door richting de 4-2. Het was een van de meest onverklaarbare nederlagen van Madrid in de afgelopen jaren. Telt het team dan toch te veel supersterren a la Ronaldo, James, Bale en Karim Benzema, en te weinig spelers met teamgeest en defensieve intenties?

Real Madrid – Atletico Madrid

De clubs hebben elkaar dit jaar al zes keer getroffen, in de competitie, de Champions League, de beker en de Spaanse Super Cup. Real won driemaal, Atletico éénmaal. Het doelsaldo is dik in het voordeel van Real: 12-5. Van de afgelopen zes thuisduels tegen Atletico won Real er drie en verloor het er twee (doelsaldo 11-5).

Cristiano Ronaldo scoorde in vier van zijn vijf laatste confrontaties met Atletico minstens één goal en maakte er zeven in totaal. In zijn hele loopbaan benutte hij reeds zeven penalty’s tegen Atleti. Van de dertien laatste goals van Atletico in de Spaanse La Liga werden er tien gemaakt met het hoofd.