Zondag om 17:00 uur speelt Levante tegen de koploper van Spanje, Atletico Madrid. Levante staat op de elfde plaats, in die levenloze zone waarin zowel Europees voetbal alsook degradatie niet meer mogelijk zijn. Atletico Madrid kan zijn voorsprong op nummer twee Barcelona opvoeren tot zes punten.

Atletico Madrid kan Real Madrid op 9 punten zetten

Later vandaag speelt Real Madrid thuis tegen Valencia. Momenteel heeft Real één duel minder gespeeld dan Atletico. Tegen Levante kan de koploper zijn marge op Real kunstmatig opvoeren tot negen punten, terwijl Real dan dus zelfs twee wedstrijden minder heeft afgewerkt.

Afgelopen week toonde Atletico Madrid ten overvloede aan dat de spelers zelfverzekerd, geconcentreerd en met een formidabele teamgeest de slotfase van het seizoen benaderen. Chelsea werd in eigen huis opzij gezet met 1-3, waardoor Atletico op 24 mei de finale mag spelen van de Champions League.

Atletico Madrid trekt eindsprint

In de Primera Division heeft Atletico tien duels achtereen niet meer verloren. Thuis is zelfs al 18 keer na elkaar geen nederlaag meer geleden en de laatste vijf uitwedstrijden werden gewonnen. Bij Levante is de vorm matig: zes gespeeld, vijf punten en een doelsaldo van -2.

Atletico won vier van de zes vorige confrontaties met Levante, waaronder de thuiswedstrijd in december 2013 (3-2). De mannen van trainer Diego Simeone weten dat ze slechts deze en de volgende competitiewedstrijd hoeven te winnen om voor het eerst sinds 1996 weer landskampioen te worden. Als Real en Atletico evenveel punten behalen, gaat het namelijk niet om het doelsaldo maar om het onderlinge resultaat, en die strijd heeft Atleti al gewonnen.

Levante houdt stand in Ciutat de Valencia

Ondanks de matige positie van Levante en de omstandigheid dat de thuisploeg niets meer heeft om voor te spelen, zal dit geen “pushover” worden. Levante is in het eigen stadion Ciutat de Valencia een plaag voor hooggeplaatste tegenstanders. Sinds Levante vier jaar geleden promoveerde naar de Primera Division, hebben Real Madrid en Barcelona acht uitwedstrijden gespeeld in het Ciutat. Slechts één keer lukte het om te winnen met meer dan één goal verschil. Nu moet gezegd worden dat met 1-0 of 0-1 winnen de grootste hobby is van Simeone. Sterker nog, Atletico heeft al 24 uitwedstrijden op rij niet met een grotere marge dan één goal gewonnen.

Diego Simeone bedankt moeders

Simeone is er ook niet gerust op. “Levante zal met enorme intensiteit voetballen en zich, zoals altijd, competitief tonen. We zullen diep moeten gaan. We hebben nog helemaal niets beslist of gewonnen.” Mocht spits Diego Costa of de fantastische middenvelder Koke weer een winst uit het vuur spelen, wie zal Simeone dan bedanken? Na de overwinning op Chelsea zei hij: “Ik wil de moeders van mijn spelers feliciteren, want die hebben mijn voetballers grote ballen gegeven.”

Middenvelder Juanfran zal met zijn grote ballen op de bank plaats moeten nemen. Hij is geschorst. Aan de kant van Levante is Oostenrijker Andreas Ivanschitz geblesseerd.