Hector Enrique speelde in 1986 als middenvelder van het Argentijnse elftal op het wereldkampioenschap voetbal te Mexico. Hij was zeker geen anoniem werkpaard in het team dat dat jaar het wk won. Maar de Argentijnen hadden destijds uiteraard maar één echte ster: Diego Armando Maradona.

Enrique gaf in de kwart finale van dat wk, in de partij tegen Engeland, de laatste pass aan Maradona, voordat Pluisje aan zijn legendarische solo door de Engelse defensie begon. Hij rondde de slalom af met een treffer die nu bekend staat onder de naam “goal of the century”. Het duo bleef nog lang bevriend en in 2010 was Enrique de assistent van Maradona, toen laatstgenoemde bondscoach was van Argentinië op het wk in Zuid-Afrika.

Kortom, Enrique is een tikje bevooroordeeld jegens zijn maatje. Met dat in gedachten kunnen we zijn opvattingen over Maradona bekijken: “Messi komt niet in de buurt van Maradona. Ik hou van Messi en ik zou blij zijn als mijn zoon ook maar één procent van zijn kwaliteiten had, maar Maradona was uniek. Er zal nooit iemand als Maradona opstaan. Ook niet als Messi drie keer op rij het wk wint, en ook niet als hij scoort met een omhaal vanaf de middellijn.”

De ex-international vermoedt dat het verschil in persoonlijkheid een rol speelt. “Maradona en Messi zijn twee totaal verschillende persoonlijkheden op het veld. Diego straalde vertrouwen uit en maakte ons allemaal beter. Messi heeft ook wel persoonlijkheid, maar niet zoals Maradona.”