Zondag om 21:00 uur ontvangt FC Barcelona de nummer vier Athletic Bilbao. Voor de kampioen van vorig jaar is het de laatste strohalm om nog een kans te houden op de titel. Bilbao heeft zes punten voorsprong op nummer vijf Sevilla en lijkt zich dus voor de eerste keer deze eeuw te kwalificeren voor de (voorrondes van) de Champions League.

Barcelona verloor driemaal op rij

Doordat Barcelona drie keer op rij een nederlaag voor de kiezen kreeg, eerst in de Champions League, daarna in de competitie, vervolgens in de bekerfinale, heerst het gevoel dat er chaos en paniek heerst in Nou Camp. Maar een team met zoveel klasse kan toch niet in één week tijd veranderen in een wrak? In de afgelopen zes competitieduels hebben de Catalanen 15 punten gehaald en 18 keer gescoord. Bilbao staat op 11 uit zes en scoorde in die periode achtmaal.

Van de zes laatste onderlinge duels won Barcelona er drie en verloor het er één. In Barcelona is de verhouding nog schever, vijf van de zes laatste matches werden gewonnen door de thuisclub en het doelsaldo over die reeks is 16-3.

Athletic Bilbao faalt in uitduels tegen toppers

Van de zestien thuiswedstrijden die Barca dit seizoen in de Primera Division speelde won het er 15 en verloor het er eentje. Van de zes thuiswedstrijden tegen clubs die momenteel in de top negen staan, won het er slechts eentje met meer dan één goal verschil. Bilbao is zeven uitwedstrijden op rij ongeslagen. Tegen Barcelona en Real Madrid zijn de Basken in uitwedstrijden in de afgelopen jaren impotent gebleken: sinds 2008 verloren ze alle elf duels.

Neymar absent bij Barcelona

Sergio Busquets is geschorst en moet zijn plek afstaan aan Alex Song. Neymar en Jordi Alba hebben te veel kaarten gepakt en mogen niet meespelen. Bij Bilbao heeft Mikel Rico een terugslag gekregen. De middenvelder was zo goed als hersteld van zijn enkelblessure, maar moet een nieuw revalidatietraject inslaan.