De Spaanse competitie is pas 13 duels onderweg, maar nu al heeft El Clásico meer belang voor FC Barcelona dan eerder tevoren. Winst op Real Madrid is essentieel in Camp Nou.

FC Barcelona – Real Madrid El Clasico

De maand november 2016 zou FC Barcelona liefst willen schrappen. De ploeg van Luis Enrique won slechts twee van zijn zes wedstrijden en zoiets zullen de fans al lang niet meer hebben meegemaakt. Na de 3-1 nederlaag tegen Manchester City in de Champions League volgden onder meer remises tegen Málaga en Real Sociedad in de Primera División. De 1-1 tegen Hercules Alicante in de Copa del Rey woensdag zal Barça waarschijnlijk nog wel te boven komen, net als het feit dat de club al door is in de Champions League.

Luis Enrique houdt vertrouwen in FC Barcelona

Het puntenverlies in de competitie zal het zwaarst zijn gevallen. Want aartsrivaal Real Madrid maakte minder fouten en heeft daardoor een gat geslagen van zes punten met de Catalanen. Trainer Luis Enrique houdt vertrouwen in zijn ploeg, die in die zes duels overigens ook een mager aantal van zeven goals maakte – ondanks de aanwezigheid van Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar. “Ik heb nog steeds mijn best mogelijke ploeg ooit. We hebben nog genoeg wedstrijden om dat te laten zien. Natuurlijk moet het beter, maar er is geen reden voor extreme zorgen.”

De afgelopen weken werd de suggestie gewekt dat Barcelona’s slechte resultaten te wijten waren aan het verlies van dominantie op het middenveld en het sterke passen, wat de club zoveel heeft gebracht het afgelopen decennium. Onzin, vindt Luis Enrique. “Natuurlijk gaan mensen zulke dingen zeggen als de resultaten tegenvallen. We gebruiken nog steeds hetzelfde systeem, alleen maken we teveel fouten.”

Real Madrid kan slag slaan

In Santiago Bernabeu is de sfeer juist uitstekend. Real Madrid heeft nog geen wedstrijd verloren dit seizoen, heeft al de Europese Supercup binnen én heeft zich al geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. Deze maand staan nog vijf belangrijke duels op de rol voor De Koninklijke. Na El Clásico wacht het duel met Borussia Dortmund om de groepswinst in de Champions League en dan nog een competitieduel met Deportivo La Coruña. En de tweede prijs van het seizoen kan Real binnenhalen in Japan, als het de halve finale en finale van het WK voor Clubs wint.

Cristiano Ronaldo op rozen bij Real Madrid

De erelijst van Cristiano Ronaldo is er natuurlijk eentje om jaloers op te zijn. Onder meer drie keer de Champions League, alle mogelijke prijzen in Engeland met Manchester United, afgelopen zomer het EK 2016 met Portugal en drie keer de Gouden Bal. De vierde lijkt hem dit jaar niet te kunnen ontglippen. Opvallend is echter wel dat hij in zeven seizoenen Real Madrid slechts één keer landskampioen is geworden, in 2011/12.

De uiterst gepassioneerde en fanatieke Portugees zal er dus extra op gebrand zijn om FC Barcelona en aartsrivaal Lionel Messi pijn te doen in deze Spaanse Klassieker. Met zijn vorm zit het wel goed: in de afgelopen vier wedstrijden voor land en club scoorde Ronaldo zeven keer, waaronder een hattrick tegen Atlético Madrid. Als zijn trainer Zinedine Zidane de andere poppetjes ook goed neerzet, kan Real een flinke dreun uitdelen aan FC Barcelona.

Wedden op FC Barcelona – Real Madrid