Woensdag om 21:30 treft Barcelona in de finale van de Spaanse beker zijn gehate rivaal Real Madrid. Voor Barcelona kan de Copa del Rey een pleister op de wonde zijn voor de uitschakeling in de Champions League, terwijl Real Madrid nog kans maakt op de treble: de Champions League, de Primera Division en de nationale beker.

Vijf jaar geleden begon periode Guardiola

Vijf jaar geleden, in maart 2009, begon de heerschappij van Barcelona onder de leiding van de toenmalige coach Pep Guardiola. Ook toen vond de finale plaats in het stadion van Valencia, Mestella. Athletic Bilbao zette Barcelona snel op een 1-0 achterstand, maar Toure, Messi, Bojan (nu uitgeleend aan Ajax) en Xavi boven dat in het midden van de finale om naar 1-4. Het was de eerste prijs voor Guardiola en bepaald niet de laatste.

De beslissingen die de Spaanse trainer en ex-speler van Barcelona aan het begin van dat seizoen nam, waren allemaal noodzakelijk en pakten daardoor goed uit. De wat lui geworden Ronaldinho en te oud geworden Deco werden verkocht, Lilian Thuram ging met pensioen en Samuel Eto’o werd te verstaan gegeven dat hij wat meer inzet moest tonen en anders op kon hoepelen. Dat laatste gebeurde. Dani Alves, Gerard Pique en Keita werden getekend.

Dit seizoen geen herstel bij Barcelona

Van 2009 tot en met 2012 was Barcelona het beste team op aarde en volgens velen ook het beste team ooit. Vorig jaar kregen de Catalanen echter een keiharde draai om de oren in de halve finale van de Champions League tegen Bayern Munchen. Dit jaar is er geen herstel vertoond. Is dit het einde van een periode?

Een deel van de mislukking moet worden toegeschreven aan trainer Gerardo Martino. De Argentijn heeft duidelijk een paar foute keuzes gemaakt. Ten eerste heeft hij te weinig vertrouwen in Andres Iniesta, de man die Spanje in 2010 wereldkampioen maakte tegen Oranje, ten tweede heeft hij te weinig geinvesteerd in een robuuste verdediging, waardoor in de afgelopen weken de kleine middenvelder Mascherano naar achteren wordt gehaald en wordt overklast door aanvallers die langer dan hem zijn.

Ten derde is Lionel Messi schijnbaar lusteloos en was hij tegen Atletico Madrid, vorige week in de verloren kwart finale van de Champions League, niet in beweging te krijgen. Martino verklaarde dat hij de opdracht gaf om niet zoveel te rennen. Waarom? Laat Messi de opbouw van tegenstanders maar verstoren, laat hem zoeken naar een aanspeelbare positie. Nu stond Messi treurig op de rechtervleugel te wachten op ballen die niet kwamen.

Alweer een El Clasico

In de afgelopen drie seizoenen waren er reeds zeventien Clasico’s. Een zekere moeheid dreigde op te treden: alweer een Barca tegen Real? Maar de tumultueuze 3-4 in Madrid van eind maart, heeft de belangstelling voor de Clasico opgepookt. Bovendien staat er nu direct een prijs op het spel. En voor Real Madrid is er het potentiele genoegen, om Barca in één week tijd, de derde titel af te nemen. Want in de Primera Division staat Barca er na de 1-0 nederlaag tegen Granada, afgelopen weekend, niet meer zo goed voor.

Real Madrid zonder Cristiano Ronaldo

Real Madrid, Los Blancos, kan Cristiano Ronaldo niet opstellen. Hij tobt met een knieblessure. Gareth Bale zal vermoedelijk opschuiven naar de linkerflank. Vergeleken met Ronaldo is de Welshman meer geneigd om ook verdedigend werk te verrichten. Hij zal Dani Alves van Barcelona in de gaten houden en zijn voorwaartse sprints volgen, maar andersom zal Alves ook kilometers moeten maken om Bale in toom te houden.

Barcelona zonder Pique

Bij Barcelona is Pique absent, waardoor de landskampioen achterin nog kwetsbaarder wordt voor hoge ballen en in luchtduels. Eerste doelman Victor Valdes is de rest van het seizoen uitgeschakeld. Zijn vervanger Pinto is onzeker met de bal aan zijn voet en kan daardoor niet het rustpunt dat nodig is, om vanuit achterin aanvallen op te bouwen. En dan is de kwestie Neymar nog onbesproken gebleven. Het Braziliaanse wonderkind kwam voor een dikke 60 miljoen euro over naar Barcelona en heeft zeker zijn brille laten zien. Hij doet dat helaas zelden de volledige negentig minuten. Barca heeft voldoende opties op het middenveld. Als Iniesta en Fabregas in de basis starten, is er geen plek voor Pedro of Alexis Sanchez, terwijl zij zorgen voor snelheid en stootkracht. Als Neymar start, moet Fabregas worden gedropt.

Statistieken

Real Madrid heeft dit seizoen in de Copa del Rey nog geen tegentreffer gekregen. Van de laatste vijf wedstrijden in alle competities, behield de club er in vier een clean sheet. Messi heeft in 27 Klassiekers 21 keer het net gevonden. Bale heeft zich hersteld van zes wedstrijden zonder doelpunt, door in de afgelopen vijf matches vijf keer te scoren. Dat is evenveel als heel Barcelona, want de Catalanen scoorden in hun vijf laatste partijen vijfmaal maar verzuimden in de vorige twee een doelpunt te maken.