Real Madrid – FC Barcelona, El Clasico. Het is nog geen treble, maar Real Madrid kan zondag een tweede grote prijs onder de neus van FC Barcelona vandaan halen. De Klassieker staat op het programma in Bernabeu.

Cristiano Ronaldo speelt al sinds 2009 voor Real Madrid. De Portugese superster heeft met zijn club al twee keer de Champions League gewonnen, en is goed op weg naar nummer drie. Maar de landstitel heeft Ronaldo pas één keer kunnen vieren, in 2012 alweer. Want sinds zijn komst naar Bernabeu gingen vijf landstitels naar FC Barcelona en eentje naar Atlético Madrid.

El Clasico Real Madrid – FC Barcelona

Dit seizoen lijkt eindelijk weer het seizoen te worden van Real Madrid. Want De Koninklijke maakte de minste misstappen in de Primera División – in 31 wedstrijden verloor Real alleen van Valencia en Sevilla.

In de onderlinge topduels pakte Real vier punten tegen Atlético Madrid en speelde het in Camp Nou gelijk tegen FC Barcelona. Daardoor staat Real fier aan kop met drie punten voorsprong op Barça, en nog een wedstrijd minder gespeeld. Dus zelfs een gelijkspel lijkt al voldoende voor de felgebeerde landstitel.

FC Barcelona en MSN zijn de magie kwijt

Winst is dus noodzaak voor FC Barcelona om nog kans te maken op een hoofdprijs (naast de finale van de Copa del Rey). Lionel Messi en Luis Suarez mogen wel de topscorerslijst aanvoeren met respectievelijk 29 en 24 goals boven de 19 van Ronaldo; de laatste tijd missen zij en hun maatje Neymar toch even hun magie.

Gepaard met een kwetsbare defensie ging het mis tegen Juventus in de Champions League (3-0 verlies en 0-0) en twee weken geleden tegen Málaga (2-0 verlies). En dan missen ze ook nog de geschorste Neymar tegen Real Madrid.

El Clasico wedden op voetbal LaLiga GettyBarcelona-trainer Luis Enrique baalde vooral van de gemiste kansen voorin tegen Juventus. “We kregen kansen om te scoren en met betere efficiëntie hadden we moeten scoren. We hadden misschien wel 13, 14 schoten en niet één op doel, waar je schade moet aanrichten.” Veel tijd om te mokken is er niet, weet Enrique. “Jezelf bij elkaar rapen na zo’n nederlaag is moeilijk, maar we hebben de best mogelijke motivatie: een bezoek aan het stadion van onze eeuwige rivaal. Een sleutelduel tegen de koploper, ik weet zeker dat we er klaar voor zullen zijn.”

Ogen op scheidsrechter El Clásico

Je zult misschien denken: wie is José Hernandez Hernandez? Maar je zult hem veel zien als je Real Madrid – FC Barcelona kijkt. Hij is namelijk de scheidsrechter van dienst. En na de blunders van de Hongaarse arbiter Victor Kassai bij Real Madrid – Bayern München afgelopen week, zal hij zich nog meer onder het vergrootglas voelen liggen. Een jaar geleden floot hij de klassieker zonder problemen in Camp Nou, maar eerder dit seizoen miste hij de ‘spookgoal’ van FC Barcelona tegen Betis (bal van Barça ver over de lijn).

Hij heeft in elk geval veel zin in dit duel. “Na elke wedstrijd bestudeer je je fouten – want er zijn altijd fouten – om te zorgen dat je ze niet herhaalt, of de kans erop minimaliseert. Het is een voorrecht om twee Clásico’s in een jaar tijd te doen. Je kunt alleen maar genieten van de ervaring en hopen dat het beste team wint, en vooral dat het niet dankzij een fout van ons is.”

Wedden op Real Madrid – FC Barcelona

Real Madrid heeft het thuisvoordeel en dat weegt zwaar voor bookmaker 888Sport: Real krijgt 2.05 op de overwinning, FC Barcelona 3.10. Een gelijkspel net als in Camp Nou eerder dit seizoen noteert een mooie 3.90.

Het belooft een verhitte strijd te worden als altijd. Minimaal 8 kaarten staat op 1.79. Verwacht je nog dat Barcelona de landstitel uit het vuur kan slepen? De bookie heeft daar nu 5.00 op staan. Lees ook: wedden op voetbal.