Update: Uitslag 1-1, Atletico Madrid kampioen van Spanje 2014. Check hier de 1-0 en hier de 1-1.

Zaterdag om 18:00 uur vindt er een stierengevecht plaats in Camp Nou, want dan drukken Barcelona en Atletico Madrid hun horens tegen elkaar. De landstitel staat op het spel.

Meeslepende kampioenswedstrijd

Kampioenswedstrijden kunnen amper grootser en dramatischer zijn dan dit duel om het Spaanse landskampioenschap. In de Nederlandse Eredivisie drukte Ajax in de 33e wedstrijd zijn snor met een laf gelijkspelletje tegen Heracles. Negentig minuten lang gaapte het publiek, waarna de titel veilig was gesteld. Waar was de passie, waar was de dramatiek, waar was het meeslepende gevoel van victorie? De fans van Ajax werden daar door de slappe remise van beroofd. Supporters van Barca en Atleti hoeven daar niet voor te vrezen, want wie van de twee ook kampioen wordt, er zal voor moeten worden geknokt.

Atletico Madrid begint met drie punten voorsprong

Atletico brengt een voorsprong van drie punten mee naar Catalonië. Mocht Barcelona deze confrontatie winnen en de clubs op hetzelfde aantal punten uitkomen, dan telt niet het doelsaldo maar het onderlinge resultaat. In januari 2014 eindigde de clash in Calderon in 0-0, zodat Barcelona vanavond genoeg heeft aan winst om de titel te prolongeren.

De Catalaanse club geniet het thuisvoordeel, anderzijds heeft Atletico Madrid dit seizoen nog niet verloren van Barcelona terwijl er al vijf wedstrijden plaatsvonden. Vier keer viel er geen beslissing, terwijl Atletico de vorige match in de kwart finale van de Champions League met 1-0 won.

Xavi gelooft er weer in

Twee weken geleden, nadat Barcelona weer eens punten liet liggen in de Primera Division, verklaarde Andres Iniesta dat alleen een wonder de club nog kon redden. “En ik geloof niet in wonderen”, sipte de middenvelder. Inmiddels is er weer geloof en hoop in de hoofden van de spelers gekropen. Xavi Hernandez beweert droog: “We verdienen de competitie te winnen”.

Atleti liet veel punten liggen

Atletico Madrid werd de afgelopen weken gemotiveerd door de wil om het ongelijk te bewijzen, van iedereen die beweerde dat de ploeg zou verwelken als een teer bloemetje. Keer op keer werd, vaak met kleine marges, het benodigde resultaat behaald. Nu de verwachtingen overweldigend worden en de finish opdoemt, lijkt Atleti toch te verdrinken onder de golf van verwachtingen. Van Levante werd verloren en vorig weekend hield Malaga de mannen van Diego Simeone op een gelijkspel, terwijl één extra goal genoeg zou zijn geweest om de titel binnen te slepen.

Diego Costa is er weer bij

Een verzachtende omstandigheid is dat topschutter Diego Costa absent was tegen Malaga. Niemand heeft een grotere bijdrage geleverd aan de situatie waarin Atletico zich nu bevindt dan de in Brazilië geboren aanvaller. Atletico Madrid is twee duels verwijderd van een reusachtige dubbel: de Primera Division en de Champions League. Op 24 mei speelt Atletico immers in de finale daarvan tegen stadgenoot Real Madrid. Costa kan naar verwachting vanavond weer op doelpunten loeren.

Barcelona hobbelt ook naar de eindstreep van de competitie. De vorige twee duels eindigden in een gelijkspel, terwijl tegen laagvliegers Getafe en Elche meer punten behaald horen te worden. Had Barca die twee potjes gewonnen, dan zou niet Atletico maar juist Barca deze cruciale topper enteren in de wetenschap dat er niets meer nodig is dan een gelijkspel.

Koploper verloor nog niet van Spaanse top acht

Atletico Madrid heeft dit seizoen geen enkele keer verloren van een andere club uit de Spaanse top acht en heeft ook geen nederlaag hoeven te slikken in de vijf duels tegen Barcelona. Deze twee streaks hoeven slechts nog 90 minuten verlengd te worden en dan is de helft van een buitengewone dubbel in de tas.