Vanavond om 20:30 uur speelt Atletico Madrid tegen de nummer vijftien van de Primera Division, Elche. Met nog vijf duels voor de boeg staat Atletico drie punten voor op Real Madrid en vier op Barcelona.

Atletico Madrid verloor nog maar drie keer

Jarenlang was de Primera Division in een wurggreep van Real en Barca. Wat maakt Atletico Madrid tot een geloofwaardige kandidaat voor het kampioenschap? De club verloor slechts drie van zijn 33 duels en kreeg pas 22 tegengoals. Sterke punten van de koploper zijn flitsende counters, aanvallen opzetten via de flanken, pressen en de bal afpakken en het behalen van een hoog rendement uit kansen. Moet dan toch een zwak punt worden genoemd, dan is dat het ontwijken van de buitenspelval van tegenstanders.

Atletico heeft zeven eredivisiewedstrijden op rij gewonnen. Elche doet het vanzelfsprekend wat rustiger aan met zes punten uit de vorige zes duels en een vervelende “streak” in uitwedstrijden van elf wedstrijden zonder overwinning. De promovendus verloor eind november 2013 de thuiswedstrijd met 0-2, door goals van de twee uitblinkers bij Atletico: middenvelder Koke en spits Diego Costa.

Rojiblancos zijn efficiënt

De “Rojiblancos” opereren de afgelopen weken secuur en efficiënt. Overwinningen worden bij elkaar geknokt, niet zozeer met prachtig spel en technische brille, maar op basis van een hecht organisatie en gedoseerde agressie. De specialiteit van Atletico is op voorsprong komen en vervolgens alles op alles zetten om die kleine marge te beschermen. In elke van de vorige zeven duels ontstonden er minder dan drie goals en in zes van die zeven kreeg Atletico geen tegengoal.

Diego Costa hersteld van knal tegen paal

Vorige week knalde Diego Costa in de wedstrijd tegen Getafe (0-2) tegen de linkerpaal van het doel. Het gebeurde in de slotfase van de wedstrijd, waarna de Spaanse international van het veld moest worden getild en tienduizenden fans op de tribune een halve hartaanval bezorgde. Gelukkig voor hen, en Costa, is de in Brazilië geboren spits niet zo erg beschadigd als werd gevreesd. Hij bloedde heftig, maar uiteindelijk bleek de snijwond zijn enige kwetsuur te zijn.

Arda Turan out, Raul Garcia in

De thuisclub wacht sinds 1996 op de Spaanse titel. Komende week spelen de Madrilenen bovendien in de halve finale van de Champions League tegen Chelsea. Coach Diego Simeone is echter geen man van compromissen en zal Costa geen rust gunnen. Hij wordt in de aanval gekoppeld aan David Villa. Op het middenveld wordt de geblesseerde Arda Turan vervangen door Raul Garcia, die wat minder technische gratie maar meer fysieke presentie heeft.