Zaterdagavond om 20:00 treffen Athletic de Bilbao en Atletico Madrid elkaar in de Spaanse competitie, de Primera Division. Inzet voor Atletico Madrid is niets minder dan de verrassende koppositie.

Eerder deze zaterdag speelt Barcelona uit tegen middenmoter Espanyol, terwijl de andere concurrent Real Madrid later op de dag thuis tegen Rayo Vallecano. Atletico Madrid heeft één punt meer dan Barca en drie meer dan Real Madrid.

Atletico Madrid laat geen steken vallen

Het spreekwoord luidt dat als twee honden vechten om een been, loopt het derde ermee heen. En Atletico Madrid zou wel eens die underdog kunnen zijn, aangezien de twee concurrenten ook nog energieverslindende wedstrijden voor de boeg heeft in de Champions League. Atletico heeft uit zes wedstrijden dertien punten gehaald, nummer vier Bilbao deed het prima met twaalf punten.

Diego Costa goalgetter

De taken zijn helder verdeeld bij de koploper. Diego Costa zorgt voor de doelpunten – dat deed hij al 24 keer in 28 basisoptredens. De 25-jarige in Brazilië geboren, maar tot Spanjaard genaturaliseerde doelpuntmachine zorgt voor 36% van de goals van Madrid in de competitie. Daarmee is zijn club nog afhankelijker van hem dan Real Madrid van Cristiano Ronaldo en Barcelona van Lionel Messi.

Middenvelder Koke zorgt voor de assists, dat deed hij al elf keer in de competitie. Ook verdedigende middenvelder Gabi verricht ondanks zijn positie de nodige aanvallende daden. Hij leverde zes assists en legde er zelf drie in.

Athletico de Bilbao alleen maar Basken

Topscorer bij Bilbao is Ander Herrera Agüera, artiestennaam Ander, die elf goals maakte na twintig starts in de basis en vijf invalbeurten. Bilbao liet vroeger alleen Basken toe in de selectie. Tegenwoordig zijn ze zo gastvrij om ook de Fransman Aymeric Laporte op de loonlijst te zetten, maar de rest is louter Baskisch.

Atletico Madrid won vijf van de zes vorige onderlinge duels. Thuis kon Bilbao wel zijn tanden laten zien, want van de zes vorige keren won het drie partijen.