Athletic Bilbao – FC Barcelona. Voor de meeste Spaanse clubs zit het seizoen erop, maar dat geldt zeker niet voor FC Barcelona. De Catalanen strijden nog om de Champions League-winst, maar moeten vanavond eerst aantreden in de finale van de Copa del Rey. Athletic Bilbao is in Camp Nou de tegenstander.

Barcelona-trainer Luis Enrique begon het seizoen moeizaam, maar maakt momenteel een grote kans op het winnen van liefst drie prijzen. Onder zijn leiding veroverde Barcelona onlangs al de Spaanse landstitel, maar mogelijk komen daar nog twee trofeeën bij. Op zaterdag 6 juni speelt Barcelona in Berlijn de Champions League-finale tegen Juventus, maar eerst moet er vanavond worden afgerekend met Athletic Bilbao. Zodoende lijkt Enrique alsnog in de voetsporen te treden van een van zijn voorgangers, Pep Guardiola.

Athletic Bilbao – FC Barcelona

Athletic eindigde het seizoen als zevende, waardoor zij normaal gesproken geen deel zouden mogen uitmaken van de Europa League. Omdat de Basken echter bekerfinalist zijn, mag de club komend seizoen toch uitkomen in de voorrondes van het Europese toernooi. De finale tegen Barcelona is dus een mooie bijkomstigheid. De laatste seizoenen maakt Athletic het Barcelona regelmatig moeilijk in het eigen San Mames, maar daar is dit seizoen geen sprake van geweest. In Baskenland trokken de Catalanen met 5-2 aan het langste eind, terwijl de manschappen van Enrique in het eigen Camp Nou met 2-0 te sterk waren.

Athletic Bilbao – FC Barcelona: geen garantie op succes

Toch is een bekerfinale niet altijd een garantie op succes voor Barcelona, getuige de laatste editie. Vorig seizoen stond Barcelona ook in de eindstrijd van de Copa del Rey, maar verloor het op pijnlijke wijze van Real. De aartsrivalen hielden elkaar in de reguliere speeltijd op gelijke hoogte (1-1), waardoor er een verlenging aan te pas moest komen. Gareth Bale, die zojuist voor honderd miljoen euro was overgekomen van Tottenham Hotspur, besliste het duel vervolgens met een indrukwekkende sprint. Daardoor mocht niet Barcelona, maar Real Madrid de felbegeerde beker omhoog houden. Een beeld dat ze in Catalonië snel verdrongen zullen hebben, maar een tweede kans op het winnen van de Copa zal Barcelona absoluut niet willen laten liggen. De wedstrijd Athletic Bilbao – FC Barcelona in Camp Nou begint vanavond om 21:30 uur.