Carles Puyol is al vijftien jaar de constante factor in de verdediging van FC Barcelona. Tevens speelde hij honderd interlands voor het Spaanse elftal. De 35-jarige Catalaan voelt de slijtage die zijn lichaam heeft opgelopen en acht de tijd rijp om op een lager niveau te gaan voetballen. Waar hij na de zomerstop en het wk gaat spelen heeft hij niet bekend gemaakt.

“Na twee operaties aan de knie kan ik in fysieke zin niet meer leveren wat ik zou willen”, zei Puyol dinsdag op een persconferentie. “Dit seizoen duurt nog drie maanden. Tussen nu en het einde van de competitie zal ik me echter voluit inzetten. Vervolgens neem ik een tijdje rust en daarna zie ik wel hoe ik mijn carriere voortzet.” Daarmee lijkt Puyol het wereldkampioenschap voetbal al uit zijn hoofd te hebben gezet.

Afgelopen weekend speelde “Tarzan” de volle negentig minuten mee bij Barcelona tegen Almeria. Het was zijn 392 wedstrijd in de Spaanse Primera Division. Inclusief Europese competities, bekerduels en andere toernooien speelde de verdediger al 593 keer voor Barca. De afgelopen tien jaar, sinds 2004, droeg hij de aanvoerdersband.

Zes keer maakte Puyol deel uit van het team dat kampioen werd van Spanje. Ook won hij driemaal de Champions League. Hij debuteerde in 1999, toen Louis van Gaal de scepter zwaaide in Barcelona. Met Spanje won hij het ek in 2008 en het wk in 2010. Tijdens Euro 2012 ontbrak hij vanwege een knieblessure.

De drager van shirtnummer vijf speelde dit seizoen slechts vijf wedstrijden in de Spaanse competitie.