Wil Louis van Gaal in zijn eerste jaar in Engeland de Premier League winnen, dan zal hij onder meer Chelsea achter zich moeten houden. Britse bookmakers hebben Chelsea getipt als favoriet voor het seizoen 2014 – 2015. Maar waarom?

Jose Mourinho hoeft geen transfers meer

Van Gaal krijgt volgens de vice-voorzitter van Man United een schiet bodemloze schatkist aangereikt om tranfers te doen. Jose Mourinho, coach van Chelsea en de vroegere assistent van Van Gaal bij Barcelona, heeft daarentegen verklaard dat hij klaar is met boodschappen doen. Chelsea haalde Cesc Fabregas, Diego Costa en Filipe Luis. Daarnaast komen Thibault Courtois en Romelu Lukaku terug na te zijn verhuurd.

Diego Costa

David Luiz is verkocht aan PSG, waardoor John Terry en Gary Cahill overblijven in het hart van de verdediging. Cahill is sterk rond het eigen strafschopgebied maar kwetsbaar als hij hoger op het veld moet staan. Costa sukkelt al maanden met blessures en was op het WK 2014 als spits van Spanje een grote flop. De Belg Lukaku werd op het WK een paar keer gewisseld en toonde zich een heethoofd. Bovendien keert zijn landgenoot en clubgenoot Eden Hazard gedesillusioneerd terug van het WK. De spelmaker was vrij onzichtbaar bij de Rode Duivels.

Luis heeft op het WK laten zien dat hij zeker niet tot de beste verdedigers van de wereld behoort en het is de vraag of Fabregas het verlies van Frank Lampard op kan vangen.

Abramovitsj effect is uitgewerkt

Kortom, de selectie van Chelsea vertoont hier en daar wat mankementen. Daarnaast is Chelsea niet meer, zoals tien jaar geleden toen suikeroom Roman Abramovitsj de club kocht, de uitdager van de elite geworden. Chelsea is nu zelf de elite. Het is lastiger vanuit een koppositie op de titel te jagen dan als gretige underdog. In de drie eerste jaren van de Rus als clubeigenaar won Chelsea twee keer de titel. In de afgelopen acht jaar kwam er slechts één landskampioenschap bij, in de afgelopen vier jaar nul. In de vorige drie seizoenen werd twee keer buiten de top twee gefinisht.

Dal

Tegen topclubs boekte Chelsea vorig seizoen prima resultaten. De kampioen Manchester City en de nummer twee Liverpool werden beide uit en thuis verslagen. Juist tegen clubs buiten de top acht werden punten gemorst. Kan Mourinho zijn mannen alleen nog opladen tegen topclubs en in de Champions League? Verkeert de Portugees in een dal in zijn loopbaan? Elke manager maakt immers periodes mee waarin niet meer alles wat wordt aangeraakt in goud verandert.

Het overkomt de grootste namen in het trainersgilde – ineens slaan de methodes niet meer aan en persen de topspelers er geen topprestaties meer uit. Denk aan Louis van Gaal die in 2002 Oranje niet voor het WK wist te kwalificeren, of denk aan de Italiaan Fabio Capello als bondscoach van Engeland of de Spanjaard Rafael Benitez bij Inter Milan. Vervelende fails. Mourinho vertrok in 2013 stilletjes uit Real Madrid na een zwak seizoenseinde en zijn tweede periode bij Chelsea begon met een grillig seizoen. Misschien is dit het winterslaapje in Mourinho’s carriere en moet hij andere manieren vinden om spelers te motiveren dan via verbale agressiviteit, malle streken en narcisme.

Lees ook: tien aanstaande transfers bij Engelse clubs.