Jose Mourinho heeft inmiddels zijn eerste oefenduel als trainer van Manchester United achter de rug en verkeert momenteel met zijn ploeg in China voor een promotionele toer. Memphis Depay en Daley Blind zitten er vooralsnog bij.

Afgelopen weekend klopte Man United in een oefenpartijtje Wigan met 0-2. De typische Mourinho-stijl kwam direct naar voren: een achterhoede van vier man, twee verdedigende middenvelders, drie wat meer aanvallend ingestelde middenvelders en een eenzame spits. En het goede nieuws voor Blind en Depay was dat ze in de basis werden gezet.

Daags na de oefenzege vertrokken The Red Devils naar Azië en de Portugese coach, opvolger van de ontslagen Louis van Gaal, had ruimte voor 25 spelers. Ook nu zijn de Nederlandse internationals van de partij, plus de jongeling Timothy Fosu-Mensah. Dat het nog zeker geen definitieve kern betreft, blijkt uit de absentie van Zlatan Ibrahimovic. De Zweed mag langer rusten omdat hij met zijn land deelnam aan Euro 2016.

Daley Blind in het voordeel

Maar hoe zal het de Nederlandse delegatie in United vergaan, zodra de competitie begint? Voor Daley Blind ziet het er wat beter uit dan voor Memphis Depay, aangezien hij al twee seizoenen in de basis meedraait bij Manchester United. Ook is Blind veelzijdiger: hij kan opgesteld worden als linksback, centrale verdediger en middenvelder.

Die veelzijdigheid kan ook een zwakte zijn, omdat specialisten hem in de pikorde verdringen, waarna Blind misschien alleen ingezet gaat worden bij blessures en schorsingen. Ook is Daley Blind fysiek niet het type schrikwekkende klerenkast, terwijl daar de voorkeur van Jose Mourinho normaliter naar uitgaat.

Memphis Depay in aanpassingsproces

Memphis Depay had een zeer matig debuutjaar bij de Engelse recordkampioen. Af en toe, vooral in de eerste weken, had hij een veelbelovende flits, maar na de winterstop zakte hij steeds verder weg. Bovendien verlangt Mourinho discipline, verdedigende arbeid en een hoog rendement. Depay is vooralsnog te veel een individualist en zal dat alleen kunnen compenseren als hij plots assists en goals bij de vleet levert. Dat lijkt niet waarschijnlijk, daarvoor is zijn aanpassingsproces nog in een te pril stadium.

Voor de achttienjarige Timothy Fosu-Mensah lijkt uitgeleend worden het meest waarschijnlijk. Mourinho staat niet bekend om zijn gulheid met het geven van speeltijd aan tieners. Vorig seizoen maakte hij 254 minuten vol in de Premier League.

Wedden op voetbal