Op de website van de BBC geeft Danny Murphy vijf tips om degradatie te voorkomen. Het artikel moet geprint en verdeeld worden onder de spelers van Fulham en Cardiff City. De nummer laatst en voorlaatst van de Premier League treffen elkaar dit weekend.

Fulham wordt sinds kort getraind door Felix Magath en heeft een achterstand op Cardiff van één punt. Ook de club uit Wales heeft een kersverse trainer, te weten de voormalige topaanvaller Ole Gunnar Solksjaer.

Murphy is een voormalige speler van Fulham. Hij maakte op de slotdag van de competitie van zes jaar geleden de treffer die Fulham in de hoogste divisie hield. Dit zijn de vijf tips van Murphy:

1. Blijf koel. De gevolgen van een eventuele degradatie zijn fors. Het salaris wordt verminderd, je kans op een overstap naar je droomclub gaat in rook op, de club komt in de problemen. Al die gedachten moet je uitschakelen. Denk aan je taken op het veld, niet aan eventuele resultaten en gevolgen.

2. Wees dapper. Ervaring is niet zo belangrijk als veel experts vaak menen. Fulham beschikt over een paar spelers die er in 2008 bij waren, Cardiff bezit spelers die de promotie naar de Premier League voor elkaar kregen. Dus, als ervaring de beslissende factor is, waarom zijn deze clubs dan in deze positie terecht gekomen. Het gaat dus meer om durf dan om ervaring.

3. Vertrouw de trainer. Hij heeft een plan en een speelwijze voor ogen. Als speler is het je taak om die visie in de praktijk te brengen.

4. Zorg voor rust buiten het veld. Niemand is gebaat bij onrust in de directiekamer. Spelers willen niet vermoeid worden met vragen over de directeur, de trainer of andere perikelen die niet op de grasmat plaatsvinden. Beide clubs moeten de komende twee maanden geen plotse, drastische beslissingen nemen.

5. Vind een held. Wie verrijst, welke speler produceert op het belangrijkste moment zijn beste spel? Cardiff heeft een beroerde precisie bij schoten: 38% van de schoten is on target en dat is de laagste score van de competitie. Fulham heeft al 62 tegengoals gekregen. Welk team slaagt er het beste in om de zwakke punten te verdoezelen?