De afgelopen week is het seizoen van Barcelona uitgedraaid op een mislukking. Atletico Madrid was in de kwart finale van de Champions League verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Catalanen. Vervolgens bracht middenmoter Granada de club een klap toe in de Primera Division. Granada won met 1-0, waardoor de titelverdediger vier punten achter staat op koploper Atletico.

Tata begon in juli 2013

Zodra zulke tegenvallers ontstaan, wordt de vinger gewezen naar de trainer. Gerardo Martino dus. De Argentijn met de bijnaam Tata staat pas sinds juli 2013 aan het roer en had zijn uitverkiezing te danken aan medisch ongemak bij zijn voorganger Tito Vilanova.

In de kwart finale tegen Atletico besloot hij Lionel Messi aan de rechterflank op te stellen. Dat bleek een kostbare vergissing te zijn. Messi hoort de spil van elke aanval te zijn, het betrouwbare aanspeelpunt, de inspirator die bij elke aanname zijn tegenstanders angst inboezemt. Waarom zou je Messi verbannen naar een meer geisoleerde positie? “We wilden dat hij daar in één-tegen-één situaties zou komen. Het is er niet uitgekomen”, somberde Martino.

Directie Barcelona mikt op Jurgen Klopp

Diverse Spaanse bronnen melden dat de directie van Barcelona van plan is de Argentijn te vervangen. De Catalaanse krant Sport meldt dat Ernesto Valverde, Luis Enrique en Andre Villas-Boas een kansje maken, maar dat bovenaan de lijst de naam prijkt van Jurgen Klopp. De huidige trainer van Borussia Dortmund sprak al meerdere keren zijn wens uit om bij de Geelzwarten te blijven, al is het de vraag of hij de lokroep uit Barcelona kan weerstaan.

Barcelona afgetroefd door Atletico Madrid

Voor het eerst sinds 2007 ontbreekt Barcelona bij de laatste vier van de Champions League. Dat kan gebeuren, maar erger is de manier waarop het mis ging in de kwart finale. Atletico was hongeriger, intensiever en meer vastberaden dan Barca. Vooral in het eerste kwartier werden de mannen van Martino bruut in de hoek gedreven met felle aanvalsgolven.

Woensdag kan Barcelona nog iets van het seizoen maken in de finale van de Spaanse beker. Tegenstander Real Madrid gaat nog voor de treble.