Premier League, Manchester United – Manchester City. Vandaag zijn alle ogen gericht op Old Trafford. Want Manchester United – Manchester City is natuurlijk het eerste Engelse gevecht tussen Jose Mourinho en Pep Guardiola.

Jose Mourinho – Pep Guardiola: 20 jaar na de eerste ontmoeting

De strijd tussen twee van ’s werelds succesvolste trainers is natuurlijk het bekendst van hun periode als trainers van Real Madrid en FC Barcelona. Maar Jose Mourinho en Pep Guardiola kennen elkaar al een stuk langer dan dat. Sterker nog, hun relatie begon in 1996 toen Guardiola nog een jonge voetballer was bij FC Barcelona en Jose Mourinho bij de club kwam als vertaler en assistent van toenmalig trainer Bobby Robson. Toen de Engelsman werd opgevolgd door Louis van Gaal, bleef Mourinho. Hij en Guardiola leerden toen veel van de Tulpengeneraal.

Later bogen beide trainers al het geleerde om in een erelijst waar zelfs Louis van Gaal nog jaloers op zou zijn. Beiden wonnen twee keer de Champions League, vele landstitels en andere prijzen (Mourinho in totaal 19, Guardiola 20) en ze kunnen allebei een fantastisch winstpercentage per club overleggen.

Wapenwedloop bij Manchester United en Manchester City

Beide trainers weten precies wat ze willen bij een club en daar moet de club telkens flink de portemonnee voor trekken. Pep Guardiola kostte FC Barcelona en Manchester City al tegen de 700 miljoen euro aan transfers, Jose Mourinho zit ruim boven het miljard wat betreft de afgelopen tien jaar. Ook in Manchester konden beide trainers het niet laten.

Jose Mourinho besteedde 180 miljoen euroaan drie spelers waaronder Paul Pogba. Maar ook het salaris van de gratis gekomen Zlatan Ibrahimovic zal geen klein zakcentje zijn. Pep Guardiola spreidde zo’n 213 miljoen euro aan meerdere spelers met John Stones, Leroy Sané en Ilkay Gündogan als opvallendste aankopen. Mede daardoor is dit de duurste Manchester Derby aller tijden, met zo’n 800 miljoen euro aan aangekochte spelers in het veld.

Jose Mourinho en Pep Guardiola nog foutloos

De Portugees en de Spanjaard hebben hun aankopen in elk geval gerechtvaardigd door dit seizoen nog alle officiële duels te hebben gewonnen. Mourinho pakte met Manchester United het Community Shield tegen Leicester City en won alle drie de duels in de Premier League. Dat laatste deed Guardiola ook met Manchester City, terwijl hij zich via play-offs tegen Steaua Boekarest ook nog plaatste voor de Champions League.

Minimaal een van de twee zal dus vandaag een eerste steekje laten vallen. Maar feit is wel dat de Manchester Derby nieuw elan heeft gekregen door deze twee grootmeesters aan het roer bij beide clubs. Het zal een tactisch steekspel worden zoals we dat een tijdje hebben moeten missen tussen de twee. Maar met zoveel kwaliteit op het veld kan ook een kleine geniale ingeving van spelers als Ibrahimovic of Agüero het verschil maken.

Wedden op Manchester United – Manchester City