Maandag om 21:00 uur speelt Manchester City, de kampioen van Engeland, tegen de vice-kampioen Liverpool. Het is de eerste topper van het prille seizoen.

Beide teams hebben in de eerste speelronde drie punten opgehaald. Liverpool moet wennen aan de absentie van Luis Suarez, het Uruguyaanse monster dat niet alleen zijn tanden zet in tegenstanders, maar ook zeer trefzeker was voor The Reds in het vorige seizoen.

Exit Suarez, entree Balotelli

Een andere overeenkomst is dat beide trainers nog zoeken naar de ideale basisformatie. Bovendien staat Liverpool op het punt om Mario Balotelli over te nemen van AC Milan, zodat trainer Brendan Rodgers er een zware kluif aan krijgt om het probleemkind in te passen. Balo is veel minder mobiel dan Suarez.

Manuel Pellegrini, trainer van City, speelt bij voorkeur met twee spitsen. In wedstrijden tegen andere toppers schakelt hij dikwijls over naar een systeem met één spits, die dan wordt gesteund door David Silva of Yaya Toure. Sergio Aguero is nog niet topfit en Edin Dezko scoorde een fraaie goal tegen Newcastle, zodat het er uit zie dat de Bosniër die ene eenzame spits zal zijn.

Middenveld

Op het middenveld starten waarschijnlijk Fernando, Fernandinho en Toure. Weinig clubs in de wereld kunnen dat trio overpoweren of in technisch opzicht overtreffen. Silva en Samir Nasri kunnen vanuit het centrum de flanken opzoeken.

Liverpool kan het zich niet veroorloven om met een schaars bezet middenveld op te komen draven. Rodgers beschikt over onder meer Steven Gerrard, Lucas Leiva, Emre Can en Jordan Henderson, terwijl Raheem Sterling van de middenvelders het dichtstbij aanvaller Daniel Sturridge zal spelen.

100 goals

Beide teams scoorden vorig seizoen meer dan 100 goals in de Premier League, maar een spektakel met vele goals ligt gezien die topzware middenvelden niet voor de hand. Een continu stormloop richting het vijandelijke doel is dan immers niet mogelijk.

Mocht het verschil worden gemaakt via spelhervattingen dan is Man City in het voordeel. Mannen als Vincent Kompany, Martin Skrtel en Alex Kolarov zijn sterk in luchtduels. Een andere omstandigheid die mee kan tellen is dat City slechts drie van zijn 57 vorige thuiswedstrijden in de Premier League verloor. In die reeks kwam City slechts één keer, tegen Chelsea, niet tot scoren.

In vijf van de zes vorige onderlinge duels kwamen beide teams tot scoren.