Dinsdag om 20:45 uur speelt Manchester United thuis tegen Hull. De uittredende kampioen staat op plek zeven, de gasten staan vijftiende en zijn bijna zeker verzekerd van een nieuw seizoen in de Premier League.

Ryan Giggs en het shockeffect

Na het ontslag van David Moyes bij Manchester United werd de veertigjarige speler Ryan Giggs benoemd tot interim-trainer. De aanvaller uit Wales begeleidde zijn mannen naar een 4-0 overwinning op Norwich. Het is verleidelijk om die dikke zege toe te schrijven aan het veelbesproken maar nooit bewezen “shockeffect”. Maar als er echt zo`n effect bestaat, waardoor een team na het ontslag van een trainer plots beter speelt en wint, dan zou elke club toch elk weekend een nieuwe leider voor de ploeg zetten?

De minder romantische maar wel reëlere verklaring voor de overwinning van Manchester United is dat Norwich gewoon niet zo goed is en daarom wel in de degradatiezone verkeert. Afgelopen zaterdag konden alle wensdromen over een shockeffect definitief worden afgeschud. Sunderland won uit met 0-1 van Man United. De thuisploeg bleef steken op twee schoten op goal. Twee.

Manchester United verzuimt flanken te gebruiken

Het spel van United voltrekt zich te veel door het midden. Op dat deel van het veld is het echter overbevolkt. Van de zeventien schoten, inclusief afzwaaiers of geblokte schoten, die Man United maakte, ging twee derde door het midden. Sunderland zorgde voor meer spreiding: 38% ging door het midden, de andere schoten kwamen vanuit de linker- of rechterhoek.

Hull hopeloos op Old Trafford

Manchester United heeft in de vorige zes competitieduels negen punten gehaald, Hull vier. Eerder dit seizoen, eind 2013, won Man United de uitwedstrijd met 2-3. Hull, bijgenaamd The Tigers, verloren negen van de tien laatste uitwedstrijden tegen ManU.

Het is onzeker of Wayne Rooney plaats neemt in de aanval van de thuisploeg. “Waza” heeft in de vorige vier duels tegen Hull zes goals gemaakt. In januari 2010 maakte hij op Old Trafford zelfs vier treffers om de Tigers het zwijgen op te leggen.

Robin van Persie viel in tegen Sunderland

Giggs hoeft geen risico te nemen met Rooney. De bonkige spits moet komende zomer schitteren voor Engeland op het WK en zijn absentie kan worden opgevangen door Robin van Persie. De Nederlandse aanvaller viel tegen Sunderland kort in en zei na afloop dat hij zin had in de confrontatie met Hull. Het is al zeven weken geleden dat RvP in de basis startte.

United is een kandidaat voor een Europa League-ticket. Hull speelt later in mei de finale van de FA Cup tegen Arsenal.