Maandagmiddag heeft de Engelse club Manchester United de komst van Louis van Gaal als nieuwe trainer bevestigd. Wekenlang werkten de huidige bondscoach en “the Red Devils” aan een voor beide partijen bevredigend contract. De 62-jarige Van Gaal zet zijn handtekening over een overeenkomst met een looptijd van drie jaar. De interim-manager Ryan Giggs zal fungeren als assistent.

Ambities

“De club heeft grote ambities en ik heb die ook. Samen gaan we geschiedenis schrijven”, voorziet Van Gaal. Hij werd kampioen van Nederland met Ajax in 1994, 1995 en 1996 en zette zijn loopbaan vervolgens voort bij Barcelona, waar hij in 1998 en 1999 de Spaanse competitie won. Tien jaar later leidde hij AZ naar de Nederlandse titel en in 2010 zegevierde hij in de Bundesliga met Bayern Munchen. Daarnaast veroverde hij met Ajax de Uefa cup in 1992 en de Champions League in 1995.

Manchester United: Louis van Gaal is perfecte keuze

Ed Woodward, vice-voorzitter van Man United, noemt de Nederlandse trainer “de perfecte keuze”, want “hij heeft in diverse Europese landen competities en bekers gewonnen”. Giggs toont zich eveneens tevreden: “Deze club vormt een groot deel van mijn leven en ik ben verrukt dat ik de relatie mag uitbreiden in zo`n belangrijke rol”.

Geen Europees voetbal

Manchester United eindigde als zevende in de Premier League en verspeelde daarmee het recht om komend seizoen deel te nemen aan de Champions League. Voor het eerst sinds 1996 ontbreekt de club op het hoogste Europese niveau. Ook een startbewijs voor de Europa League bleek niet in het bereik te liggen, zodat ManU voor het eerst sinds 25 jaar geen Europese duels zal spelen.

In 2002 was Van Gaal al in beeld

In zijn biografie laat Van Gaal noteren dat Manchester United al in 2002 aan zijn mouw trok. De toenmalige trainer Alex Ferguson overwoog met pensioen te gaan. De Schot besloot zijn oude dag toch nog uit te stellen en bleef nog elf jaar aan. Medio 2013 werd het stokje overgenomen door zijn landgenoot David Moyes, die na tien maanden al het veld moest ruimen.

Robin van Persie

In juni 2013 besloot Van Gaal om Robin van Persie te promoveren tot captain van het Nederlands Elftal. De paden van het tweetal kruisen elkaar nu dus weer bij Manchester United.