Zondag vanaf 16:00 uur kan Manchester City kampioen van Engeland worden in de match tegen West Ham. De Citizens hebben tegen de Hammers genoeg aan een gelijkspel. Nummer twee Liverpool, dat om 16:00 uur begint tegen Newcastle, heeft twee punten minder dan de koploper en een inferieur doelsaldo.

Einde van de Premier League

Het is de laatste speeldag van de Premier League, die dit jaar twee fascinerende verhalen opleverde. Ten eerste de aftakeling van Manchester United, ten tweede de greep naar de macht van Liverpool. De lachende derde is Manchester City, dat lange tijd in achtervolging was op Liverpool en via vier zeges op rij naar de top is geslopen.

In de vorige zes duels heeft Man City 13 punten behaald en West Ham 6. In de vorige 37 competitieduels werden concurrenten regelmatig vermorzeld met grote marges. City heeft al 100 goals gescoord, 2,5 keer meer dan West Ham. Ook West Ham kreeg het te verduren, want in het eerdere treffen in de Premier League won City uit met 1-3 en in de League Cup kwamen er nog een 6-0 en 0-3 overheen.

Redt Andy Carroll zijn exclub Liverpool?

De Engelse pers stort zich in voorbeschouwingen op het duo Stewart Downing en Andy Carroll, beide ex-spelers van Liverpool die nu uitkomen voor West Ham. Zou het niet wrang en romantisch tegelijk zijn, als zij Manchester City een nederlaag toebrengen, zodat hun oude liefde alsnog de titel pakt?

Sergio Aguero, de beul voorin bij Manchester City, zal waarschijnlijk geen beslissende rol spelen. De Argentijn tobt al wekenlang met een blessure en lijkt het niet te gaan redden om aan de start te staan. Coach Manuel Pellegrini kan dat oplossen door Edin Dzeko in de spits te zetten en hem te laten supporten door het drietal David Silva, Samir Nasri en James Milner.

Manchester City via de flanken

Pellegrini zal zijn boys de opdracht geven om door het midden op te bouwen om vervolgens de bal naar de flanken te werken. Zo kan de smalle verdedigende linie van de Hammers worden ontweken. De gasten trachten gevaar te stichten via spelhervattingen, lange ballen en diagonale voorzetten. Vincent Kompany en Martin Demichelis, het hart van de verdediging van de gastheer, zijn echter kopsterk en zullen het luchtruim voor hun doel schoon houden.

Van de afgelopen dertien onderlinge duels in de Premier League won West Ham er slechts eentje. Daarnaast verloor City dit seizoen één van zijn zestien thuisduels, terwijl West Ham in 10 van de 18 uitduels ten onder ging.