Manchester City – Manchester United. De Londense derby’s in de Premier League zijn natuurlijk om van te smullen, maar de derby van Manchester staat ook altijd garant voor spektakel en passie. Voor Louis van Gaal is het zijn eerste en natuurlijk een zeer belangrijke.

Sir Alex Ferguson heeft vertrouwen in Louis van Gaal

Als ‘King Louis’ werd hij binnengehaald op Old Trafford. De gevierde coach Louis van Gaal, zeer knap derde met Oranje op het WK voetbal 2014, zou Manchester United weer op de rit krijgen. De voorbereiding ging fantastisch, maar in augustus kraakte de troon van King Louis. Slechts twee punten uit de eerste drie competitieduels en een vernederende 4-0 nederlaag in de League Cup tegen Milton Keynes Dons kwamen hard aan bij de fans van The Mancunians. Na negen wedstrijden staan er nu slechts 13 punten achter de naam van United in de Premier League.

Maar toch blijft Louis van Gaal vol zelfvertrouwen. En hij voelt zich gesteund door de man die United zó veel successen bracht: Sir Alex Ferguson. “Manchester United is verdedigend kwetsbaar door blessures. Hij heeft pech gehad. Je kunt geen vastigheden creëren of goede resultaten behalen als de defensie steeds van samenstelling wisselt. Maar geen twijfel mogelijk dat Van Gaal met zijn koppigheid en vastberadenheid om dingen recht te zetten de juiste man voor deze klus is.” Ferguson benadrukt ook dat Van Gaals werkwijze op de lange termijn pas kan uitpakken. “Hij bouwt zijn eigen team en geeft jonge spelers de kans. We hebben gezien hoe hij de Champions League won met zelf opgeleide spelers. Van Gaal is een sterke leider.”

Manuel Pellegrini en Manchester City vrezen United en Van Gaal

Bij de tegenstander gaat het iets beter. Manchester City staat derde op de ranglijst, maar vergat vorige week om aansluiting te houden bij koploper Chelsea door een 2-1 nederlaag bij West Ham United. Woensdag ging het ook nog eens mis in de League Cup. Thuis verloren The Citizens met 2-0 van Newcastle United. “Er is sprake van een gebrek aan vertrouwen. Daar moeten we zo snel mogelijk iets aan doen”, aldus trainer Manuel Pellegrini.

Vorige week gaf zijn ploeg ook nog eens een 2-0 voorsprong weg tegen CSKA Moskou in de Champions League (2-2). “Ik heb het gevoel dat wij niet goed spelen en in een moeilijke periode zitten. Dat is zorgwekkend. We hebben deze week drie wedstrijden gespeeld en er niet één gewonnen. Het is niet normaal dat we spelen zoals we nu doen. Dat moet heel snel gaan veranderen.”

Voor Louis van Gaal zal dit als muziek in de oren klinken. Want niet alleen hij snakt naar een overwinning, ook de fans zouden een zege op de eeuwige rivaal goed kunnen gebruiken. Van de laatste zes onderlinge ontmoetingen in de competitie won Manchester City er namelijk vijf. Een perfecte gelegenheid dus voor ‘King Louis’ om steviger op zijn troon te komen.