Milton Keynes Donds – Manchester United 4-0. Wacht. Zijn de cijfers omgedraaid? Manchester United heeft toch in de League Cup met 0-4 gewonnen van die ploeg uit de derde Engelse competitie? Ook al werden de Red Devils vorig seizoen zevende, de mannen van Louis van Gaal kunnen toch wel de eerste ronde van de League Cup tegen zo`n dreumes winnen?

MK Dons

Nee dus. Man United leed dinsdagavond een van zijn pijnlijkste nederlagen ooit. MK Dons, na vier speelronden de nummer zeven van de League 1 (na de Premier League en het Championship de derde competitie), scoorde in de 25e minuut, de 63e, de 70e en de 84e. Voor de bescheiden ploeg was dit uiteraard de feestelijkste zege ooit. Zij gaan door naar de volgende ronde van de League Cup, het minder belangrijkere broertje van de FA Cup.

De Gea, Welbeck, Januzaj

Misschien zijn er verzachtende omstandigheden. Stuurde Van Gaal elf jeugdspelers de wei in? Of kregen nog amper herstelde voetballers de kans om wedstrijdritme te verkrijgen? Dat viel wel mee, want de reguliere keeper David de Gea stond onder de lat en ook Shinji Kagawa, Danny Welbeck, Javier Hernandez en de na 20 minuten ingevallen Adnan Januzaj hebben vele Premier League-duels achter hun naam staan.

Geen Robin van Persie

Van Gaal zal moeten uitleggen waarom hij niet Wayne Rooney en Robin van Persie liet meespelen. De club speelt dit seizoen geen Europees Voetbal, zodat ene propvolle agenda niet als excuus kan worden aangevoerd. Daarnaast zouden ook elf reserves van het machtige Man U zich niet op moeten laten rollen door een semi-amateurclub, zeker niet nu de club het bekertoernooi niet zomaar kan weggooien, want zoveel andere kansen op succes komen er niet aan.

Louis van Gaal: geen shock

“Ik ben niet geshockeerd, want ik weet dat zulke dingen in het voetbal kunnen gebeuren”, pruttelde Van Gaal. “MK Dons deed het prima, ze speelden agressief en hadden enig fortuin. Ik begrijp dat het voor de fans nu lastig is om te blijven geloven in mijn filosofie. Ik ben hier echter om een nieuw team op te bouwen en dat kan niet binnen één maand.”

Angel di Maria

Voor de Engelse kranten en tabloids is het een heerlijk resultaat. Zeker ook aangezien Man U dinsdag verkondigde dat Angel di Maria is gekocht van Real Madrid. Voor 60 miljoen Pond en een salaris van 200.000 euro per maand. Dat is meer dan alle spelers van MK Dons elke maand samen krijgen overgemaakt. De krant Daily Telegraph ontving de nederlaag met de kop “Shaming the Shirt”. En ook was er kritiek op de recente gewoonte van Van Gaal om na de wedstrijd eerst handtekeningen uit te delen, voordat hij terugkeert in de kleedkamer, waar zijn spelers al aan het uithuilen waren.