Het gaat Louis van Gaal en Manchester United voor de wind in het vriendschappelijke toernooi Champions Cup. In Maryland bleef het 0-0 tegen Inter Milan, waarna de Engelse club scherper bleek tijdens de strafschoppenserie: 5-3.

Drie uit drie voor Manchester United

Het is opmerkelijk hoeveel overeenkomsten er zijn tussen de resultaten van Oranje op het WK 2014 en die van the Red Devils bij de Champions Cup. Nederland begon aan het WK met een monsterscore: 5-1 tegen Spanje. Man United deed hetzelfde: 7-0 tegen LA Galaxy. Daarna versloegen de Mancunians AS Roma met 3-2. Precies dezelfde score als Nederland tegen Australië, al was het scoreverloop anders. ManU stond namelijk met 3-0 voor, terwijl Oranje tweemaal een achterstand repareerde. En nu is er dus een 0-0 met winst na penalty’s, een route die Nederland ook bewandelde in de kwart finale tegen Costa Rica.

Rooney en Mata

Ten opzichte van de match tegen Roma was de basisformatie op vier plekken gewijzigd. Anders Lindegaard, Chris Smalling, Fletcher en Ashley Young mochten starten. Verdediger Phil Jones maakte in de eerste helft bijna een goal met het hoofd. Wayne Rooney en Juan Mata combineerden soepel en waren eveneens dichtbij de 1-0. In de slotfase mocht Fredy Guarin namens Inter aanleggen voor een vrije trap. Keeper David de Gea redde, waarna de verlenging werd overgeslagen en meteen werd begonnen met de penalty’s.

“Ik ben zeer tevreden”, zei Van Gaal. “Dit was onze beste wedstrijd tot nu toe. Inter schoot slechts één keer op goal en dat was via een vrije trap, terwijl wij zes of zeven kansen creëerden. In balbezit zag het er in positioneel opzicht beter uit dan eerst.”

Luke Shaw

De negentienjarige Luke Shaw, een van de aanwinsten van Manchester United voor het nieuwe seizoen, accepteert de kritiek van Van Gaal op zijn fitheid. Shaw moet apart van de groep trainer en doet dat zonder morren. “Deze 3-5-2 formatie eist veel van onze conditie. Ik besef dat ik fitter moet worden om op en neer het veld te kunnen rennen.”

In de nacht van zaterdag op zondag speelt Man United tegen Real Madrid in Michigan.

Lees ook deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 en deel 6.