Kapoet. Stuk. Rot en roestig. Volgens Louis van Gaal heeft hij een “gebroken team” geërfd van de vorige manager David Moyes. Manchester United werd vorig seizoen slechts zevende en nu is het de taak van Van Gaal om puin te ruimen.

Slecht moment om in te stappen

Een journalist vroeg de 62-jarige trainer tijdens de tour door de VS of hij op een goed moment is begonnen bij Man United. “Nee”, legt Van Gaal uit, “want ik begon ooit bij Barcelona nadat de club in het seizoen daarvoor met Bobby Robson drie titels had gewonnen. En er was geen enkel probleem. Ik kon voortbouwen op de successen van dat seizoen. Maar nu moet ik werken met een team dat uit evenwicht is. Uiteraard is het lastiger om succes te hebben vanuit een lastige situatie dan vauit een fantastische situatie.”

Juan Mata

Juan Mata krijgt vooralsnog de voorkeur van Van Gaal als nummer tien, oftewel als spelmaker achter de aanvallers. De Spaanse international heeft al een paar keer de woede-aanvallen van de Nederlandse trainer moeten meemaken. Bijvoorbeeld toen de Red Devils in het weekend bijna een 3-0 voorsprong tegen AS Roma uit handen gaven (het werd 3-2). “Hij is eerlijk tegen zijn spelers”, zegt Mata. “Hij zegt wat hij denkt en heeft scherpe opvattingen over voetbal. Deze club hoort een leider te hebben met een onvervalste winnaarsmentaliteit en ik denk dat hij die heeft.”

Louis van Gaal gaat voor Edson Cavani?

Natuurlijk zwellen de transfergeruchten alsmaar aan. Stefan de Vrij zal dus niet naar Manchester komen, want de Feyenoorder kiest voor Napoli. En AS Roma liet weten dat de momenteel geblesseerde Kevin Strootman minstens 100 miljoen moet opleveren, anders heeft het geen nut om een bod uit te brengen. Dus de roddels verschuiven nu van Nederlandse internationals naar nog grotere namen, bijvoorbeeld die van Edson Cavani.

Marca

De Spaanse krant Marca meldt dat de Uruguyaan “zo goed als zeker” van Paris-Saint Germain naar Man United gaat. Het Franse PSG moet spelers verkopen voordat het andere toppers aan kan trekken. De kampioen van Frankrijk is op de vingers getikt door de UEFA en moet voldoen aan de regels omtrent financial fair play. Als Cavani voor tientallen miljoen wordt afgestoten, kan Angel di Mari van Real Madrid naar Parijs komen, aldus Marca.

Lees ook deel 1, deel 2, deel 3 en deel 4.