Is Louis van Gaal eigenlijk wel een voetbaltrainer? Naar eigen zeggen traint hij bij zijn spelers niet zozeer de voeten alswel de hersenen.

Louis van Gaal: brainpower

Tijdens de trip van Manchester United door de Verenigde Staten geeft Van Gaal de Britse media meer dan genoeg citaten om de hun krantenkolommen mee te vullen. “Hersenkracht, daar draait het allemaal om”, zegt Van Gaal. “De spelers tonen enthousiasme en pikken op wat ik en de staf ze vertellen en laten zien. Elke dag zie ik progressie, maar ook zaken die niet zo goed gaan.”

De krant The Sun heeft de trainingen van Manchester United in de VS bezocht. De journalist van dienst schrijft: “Van Gaal maakt zijn reputatie als strenge leermeester waar. Spelers die zijn orders niet perfect opvolgen en uitvoeren, krijgen een verbale volle laag”. Dat laatste wordt omschreven als “his hair-drayer”, oftewel een bulderende scheldpartij die verschroeiend is als een fohn.

Hotels

Maar de bijna 63-jarige trainer weet ook hoe hij zijn spelers in de watten moet leggen. De afstand tussen de speelsteden van de Champions Cup, het vriendschappelijke toernooi waarin de Red Devils momenteel spelen, zijn volgens Van Gaal te groot om fatsoenlijk te rusten. En ook is de afstand tussen de hotels en de trainingsvelden te ruim. Daarom heeft hij extra hotels laten boeken in de buurt van de trainingslokaties, zodat zijn mannen tussen de ochtend- en middagsessie in een dutje kunnen doen.

De diëtisten van de club bezoeken alle hotels om te inspecteren of het voedsel voldoet aan de eisen van Van Gaal, die misschien naast een toptrainer stiekem ook een topkok is. Het eten moet trouwens collectief worden genuttigd. “Van Goal” staat niet toe dat iemand zich afzondert of met een gigantische koptelefoon op zijn prak naar binnen schuift.

AS Roma

Zaterdag won Man United met 3-2 van AS Roma. Bijna werd de 3-0 voorsprong uit handen gegeven. De wedstrijd vond plaats om 2 uur in de middag, toen het 33 graden was. “Ongelooflijk dat dit duel op het heetste moment van de dag stond gepland”, foeterde Van Gaal, die de omstandigheden vergeleek met de achtste finale op het WK 2014 tussen Oranje en Mexico.

Ook verklapte Van Gaal dat hij Michael Carrick beschouwt als zijn belangrijkste speler. Een mededeling die waarschijnlijk de oren van Wayne Rooney en (de nu nog vakantie vierende) Robin van Persie liet klapperen. De verdedigende middenvelder, ook alweer 32 jaar, wordt de spil in het 5-3-2 systeem dat de trainer voor ogen heeft. Hij moet vlak voor de verdedigers het tempo van het spel dicteren. Overigens kan hij dat pas doen vanaf eind september, want hij herstelt momenteel van een enkeloperatie.

Transfers: De Vrij en Blind?

Tot slot blijven de kranten maar met lijstjes komen van mogelijke transfers richting Man United. Er zijn nu al zoveel namen genoemd en zoveel bronnen opgevoerd, dat nu al geconcludeerd kan worden dat 99% van de beweringen niet uit gaat komen. The Sun on Sunday weet superzeker dat Van Gaal dit vijftal naar Old Trafford gaat halen: Thomas Vermaelen voor 10 miljoen pond, Mats Hummels voor 16 miljoen pond, Stefan de Vrij voor 10 miljoen, Angel di Maria voor 45 miljoen en Daley Blind voor 17 miljoen.

Lees in deze serie ook deel 1, deel 2 en deel 3.