Zodra een club Louis van Gaal aanstelt als coach gaan er dingen veranderen. De hoogte van de grassprietjes, de soorten kroket in de kantine, de dromen die de spelers in hun slaap mogen hebben, alles moet anders.

Louis van Gaal eist Engels

Om de communicatie tussen de voetballers te versoepelen, ordert “Van Goal” de Red Devils om op het veld alleen tegen elkaar te praten of schreeuwen in het Engels. In de selectie zitten spelers uit onder meer Engeland, Nederland, Mexico en Spanje en het gaat natuurlijk niet werken als Juan Mata een slechte pass afkeurt met “hijo de la puta” en als Robin van Persie om de bal roep met “leg hem op de stropdas”.

Juan Mata

Mata verklapt: “We praten in het Engels tegen elkaar. De manager wil op het veld alleen maar Engels horen.” De Spaanse international werd vorig seizoen op de flanken ingezet maar Van Gaal ziet hem liever achter de aanvallers opereren. “Voor mij is dat een prima positie”, aldus Mata. “Zo kan ik zelf op zoek gaan naar de bal in plaats van er op wachten. Ik voel me comfortabel in deze rol.”

Wayne Rooney aanvoerder?

Fans van ManU hopen op een heropleving van Wayne Rooney. Het voormalige wonderkind was als achttienjarige de parel van het Engelse voetbal, maar maakt elk seizoen een minder gemotiveerde indruk. Van Gaal moet na het vertrek van Vidic, Evra, Ferdinand en Giggs een nieuwe aanvoerder kiezen. De twee grootste kandidaten zijn Van Persie en Rooney.

Woensdag, tijdens de match tegen LA Galaxy (7-0 winst) droeg Darren Fletcher de aanvoerdersband. Wellicht in een poging om Wooney jaloers te maken en te triggeren. “Natuurlijk wil ik aanvoerder zijn. Maar het is de beslissing van de trainer en hij wil eerst de spelersgroep analyseren voordat hij een definitieve keuze maakt. Niemand verwachtte dat hij hier naar binnen zou lopen en meteen iemand zou aanwijzen. Over een paar weken weten we meer.”

Kevin Strootman

Wellicht arriveert er in de winterstop een andere potentiele aanvoerder: Kevin Strootman. De verdedigende middenvelder revalideert momenteel van een afgescheurde kruisband. Er is nog geen datum geplakt op de come-back van de 24-jarige Nederlander, die het WK 2014 misliep door de blessure.

Van Gaal had Strootman graag meegenomen naar het WK en naar Manchester United. Maar hij gaat natuurlijk geen zwaar geblesseerde spelers zonder wedstrijdritme aanschaffen. “Door de blessure staat hij maandenlang buitenspel. Laten we dus eerst maar afwachten of en hoe hij terugkeert van de kwetsuur.”

Lees ook het Louis van Gaal Journaal1 of deel 2.