Manchester United heeft woensdag de eerste wedstrijd onder leiding van Louis van Gaal gewonnen. In een oefenpartij werd Los Angeles Galaxy verslagen met 7-0. De Amsterdamse trainer laat ook bij de Red Devils blijken geen gebrek aan zelfvertrouwen te hebben en verklapt aan de concurrentie dat ManU het komende seizoen zal spelen met drie verdedigers. Net als Oranje dus deed op het WK 2014.

5-3-2

De formatie van Nederland op het WK in Brazilië werd omschreven als 5-3-2 of 3-5-2, afhankelijk van de positie van de links- en rechtsback. Kennelijk beviel het “Van Goal” wel om drie vaste verdedigers achterin te houden. Nederland werd tenslotte derde op het WK en oogde verdedigend robuust en hecht. In zeven duels kreeg Oranje slechts vier tegengoals (twee door penalty’s) en hield het vier keer de nul.

Manchester United eindigde vorig seizoen in de Premier League op de zevende plek. Dat mag nooit, nooit, nooit meer voorkomen volgens de directie en de tientallen miljoenen fans van de twintigvoudig kampioen van Engeland. Niet zo gek dus, dat Van Gaal het als prioriteit ziet om het lekken van tegengoals aan te pakken.

Wayne Rooney

In aanvallend opzicht hoeft hij ook niet zoveel te veranderen. Was Robin van Persie vorig seizoen niet regelmatig geblesseerd, dan zou de uittredend kampioen uiteraard hoger zijn geëindigd dan op plek zeven. Tegen LA Galaxy werden de doelpunten gemaakt door Wayne Rooney, debutant Reece James en invaller Ashley Young (twee per persoon) plus Danny Welbeck.

Louis van Gaal: pas twee keer getraind

De drie verdedigers tegen Galaxy waren Jonny Evans, Phil Jones en Chris Smalling. De backs waren twee aankopen: Luke Shaw en Antonio Valencia (international van Ecuador). Veel tijd om te schaven aan de nieuwe formatie heeft Van Gaal niet. “Dit systeem hebben we pas twee keer tijdens een training gespeeld via een potje elf tegen elf”, verklaart hij. “Ik merk dat ze mijn instructies snel oppikken. Tien man die nu hebben gespeeld, waren vorige week niet eens present tijdens de trainingen.”

Voor Van Gaal is het prettig dat hij wederom succes heeft met een 5-3-2 formatie. “Bij een nederlaag zouden de spelers misschien twijfelen over het systeem. Als je zoiets wilt veranderen, dan moet je daar ook meteen mee beginnen”, erkent hij. “Maar mocht het alsnog niet goed uitpakken, dan kan ik overstappen op 4-3-3. Zo hebben ze al jaren gespeeld.”

Geen balans

Wel is er met de nieuwe speelwijze geen ruimte voor de vele creatieve middenvelders die Manchester United in de selectie heeft. Wat te doen met spelmakers Juan Mata en Shinji Kagawa? “We hebben vier nummer tiens. De selectie is niet in balans”, zegt Van Gaal streng. Vorig jaar werd Mata door David Moyes naar de flanken gedirigeerd. De Spaanse international kan echter effectiever zijn in een centrale rol, vlak achter de spits(en).

Fellaini

Alhoewel Van Gaal eerst de selectie verder wil bestuderen voordat hij besluiten neemt over aankopen en verkopen, is het voor enkele spelers helder dat er geen toekomst meer is bij de club. De Belg Marouane Fellaini mocht bijvoorbeeld niet eens meedoen aan de Amerikaanse tournee. Voor de Britse kranten die zo van woordgrapjes houden is de exit van Fellaini een goudmijn. De Belg had tot voor kort een enorme bos afro-haar, vandaar het grapje in The Daily Mail: “Hair we go”.

Zaterdag speelt Manchester United tegen AS Roma, waar de man ontbreekt die Van Gaal eerder dit jaar op het spoor bracht van het 5-3-2 systeem: Kevin Strootman. Omdat de verdedigende middenvelder het WK zou missen, sleutelde Van Gaal aan een versterking van Oranjes verdediging.

Lees hier het Louis van Gaal Journaal 1.