Liverpool – Manchester United. Zondag om 15:05 uur trappen Liverpool en Manchester United af in de Engelse Premier League. “The Reds” staan negende, “The Red Devils” zesde. De positie van Louis van Gaal bij Man United staat nog steeds onder hoge druk.

Liverpool – Manchester United

Een groot deel van de supporters is nu wel klaar met “Loser van Gaal”. Het wordt steeds duidelijker, anderhalf jaar na zijn aanstelling, dat de Amsterdammer het schip niet meer onder controle heeft. In persconferenties beweert Van Gaal keer op keer, dat zijn ploeg heus wel aanvallend speelt, maar dat erg lastig is om dat op een oogstrelende manier te doen “als de tegenstander zich terugtrekt”.

De pers en fans geloven deze fabeltjes niet meer. De feiten liegen er niet om: Manchester United heeft na 21 speelronden maar 27 goals gemaakt. Als acht teams er in slaagden om vaker te scoren, waaronder West Ham en Everton, waarom dan niet een team, dat sinds de zomer van 2014 voor 250 miljoen Pond is vertimmerd?

Ander spel bij Manchester United

Afgelopen dinsdag, uit tegen Newcastle, gooide LvG het over een andere boeg. Het spel was niet meer gericht op balbezit en passes en prompt leverde het een vermakelijke, open strijd op, eindigend in 3-3. Maar Van Gaal zal doodongelukkig zijn geweest, want hij streeft naar controle en rigide structuren. Wel hoopgevend is dat Wayne Rooney het eindeloze geduld lijkt uit te gaan betalen, dat de trainer hem gaf.

Klopp krijgt tijd om Liverpool op te bouwen

Bij Liverpool zijn de wittebroodsweken na de komst van Jurgen Klopp wel over. Uit de vorige zes speelronden haalden de Reds maar acht punten, overigens nog wel drie meer dan ManU. “Kloppo” hoeft echter niet te vrezen voor zijn baan, zo groot is het vertrouwen in de Duitser, die de tijd wordt gegund om Liverpool te heropbouwen.

Anders ligt dat bij Van Gaal. Nu Jose Mourinho zonder job zit (en Pep Guardiola in de zomer), zou de clubleiding wel eens in kunnen grijpen. Want ook zij merken de weerstand bij de eigen aanhang en zien met eigen ogen dat alles zo moeizaam en traag oogt op het veld, plus dat de aankopen totaal niet renderen. Volgens de krant The Times zal een verlies vrijwel zeker betekenen dat Van Gaal zijn koffers kan pakken.

Wedden op Liverpool – Manchester United

Bookmaker 888sport zet 2,25 op winst van Liverpool, 3,30 op gelijkspel en 3,40 op drie punten voor Manchester United. We tippen dat LvG weer teruggrijpt naar zijn risicoloze spel van eerst, dat zo vaak leidde tot een 0-0. Dat maakt de “under 2,5 goals” waarschijnlijk en die noteert 1,68.