Zondag om 15:05 trappen Liverpool en Chelsea af voor de cruciale kraker in de Engelse Premier League. Liverpool staat met nog drie wedstrijden te gaan vijf punten voor op nummer twee Chelsea. De koploper heeft een beter doelsaldo: +52 versus +41.

Liverpool wacht sinds 1990

Liverpool werd voor het laatst landskampioen in het seizoen 1989 – 1990. Momenteel staat de club op 80 punten uit 35 duels. Het dodelijke duo Luis Suarez en Daniel Sturridge rijt elke vijandelijke defensie uit elkaar. Titelverdediger Manchester United was al voor de winterstop kansloos voor de titel, Arsenal verprutste het zoals vaker na de winterstop en Chelsea-trainer Jose Mourinho beweert doodleuk dat kampioen worden dit seizoen niet zijn doel was. Aldus bleef Liverpool over als grootste kandidaat voor het kampioenschap.

The Reds boekten elf zeges op rij

The Reds hebben al elf competitieduels op rij gewonnen en bleven zestien duels op rij ongeslagen. Bij Chelsea is wellicht de kern van het elftal iets te oud, waardoor juist in het staartje van het seizoen de resultaten minder worden. Uit de vorige zes duels in de Premier League werden negen punten gehaald.

De zes onderlinge confrontaties waren in evenwicht, met twee keer winst en twee keer verlies voor beide clubs. In thuiswedstrijden had Liverpool de afgelopen zes keer wel net de overhand met drie keer winst en twee keer verlies plus een doelsaldo van 11-8.

Chelsea geeft prioriteit aan Champions League

Chelsea speelde midweeks in de halve finale van de Champions League tegen Atletico Madrid (0-0) . Keeper Petr Cech en verdediger John Terry liepen blessures op en zullen tegen Liverpool ontbreken. Eden Hazard en Samuel Eto’o worden vermoedelijk gespaard door Mourinho, met het oog op de return tegen Atletico. Mourinho geeft misschien speeltijd aan de Nederlanders Marco van Ginkel en Nathan Aké. In de basis zullen ze niet verschijnen, want Frank Lampard en John Obi Mikel zijn in Europees verband geschorst en starten daarom tegen Liverpool. Ook Tomas Kalas, ex-Vitesse, maakt kans op minuten.

Jose Mourinho mist respect

Het zit Mourinho dwars dat deze zware match op zondag wordt gespeeld. Ook eerder in het seizoen had Chelsea maar twee dagen voorbereidingstijd tussen een competitiewedstrijd en Europese verplichting. “Chelsea-fans weten hoeveel deze club heeft betekend voor het Engelse voetbal. In de afgelopen tien jaar heeft geen Engelse club beter gepresteerd in Europa. Ik denk dat Chelsea-fans graag willen zien dat Chelsea het respect krijgt dat ze verdient”, bepleit de Portugees.

Luis Suarez is verrast

De voormalige Ajacied Suarez wrijft het de concurrentie fijntjes in dat zijn club verrassend bovenaan staat. “We hebben goede spelers, maar als je naar onze selectie kijkt, zouden we ons niet in deze positie moeten bevinden”, zegt de aanvaller uit Uruguay. “We hebben onszelf verrast met de manier waarop we spelen. Als we de titel pakken zal dat echt een stunt zijn, zeker als je het vergelijkt met de investeringen die Chelsea, Manchester City en Arsenal hebben gedaan. Zelfs Tottenham heeft 100 miljoen pond geïnvesteerd en wij staan na zo weinig uitgaves bovenaan.”

Productie Suarez wordt minder

Van de 96 treffers die Liverpool dit seizoen al produceerde in de Premier League, kwamen er 30 van de voeten of het hoofd van Suarez. Zijn gemiddelde gaat de afgelopen weken echter omlaag. In de de 12 vorige competitieduels maakte hij vijf goals en slechts één daarvan maakte hij in het eigen stadion Anfield. Ook verzuimde hij te scoren in de vorige wedstrijden tegen de andere clubs in de top vier.