John Heitinga maakte eind januari een overstap van Everton naar Fulham. De verdediger hoopt selectie af te dwingen voor het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië. Een ander doel is dat hij Fulham moet behoeden voor degradatie. De club staat onderdaan de Engelse Premier League.

Toen Heitinga zijn contract tekende, was er een Nederlander trainer van Fulham, te weten Rene Meulensteen. Inmiddels is hij ontslagen en opgevolgd door Felix Magath. Voor voetballers die een landgenoot zien vertrekken is de situatie vaak precair. Ze kregen bewust of onbewust een voorkeursbehandeling door de trainer en maken de overstap omdat ze zich geborgen voelen in de aanwezigheid van een landgenoot.

Heitinga reageert nuchter op de nieuwe situatie bij Fulham. “Ik had een paar opties, maar Fulham was een goede keuze en het is nog steeds een goede keuze”. vindt hij. “Felix heeft het goed gedaan bij zijn vorige ploegen. Hij is een coach die je hard laat werken en dat hebben we op het moment nodig.”

Komend weekend voetbalt Fulham tegen Cardiff City en dat is een cruciale partij, want de club uit Wales staat voorlaatste. Het wordt een zogeheten zespuntenduel. “Toen ik hier tekende wist ik dat het zwaar zou worden, maar we weten dat we in een situatie zitten waarin we overwinningen nodig hebben en hard voor elkaar moeten blijven werken.”

De dertigjarige Alphenaar speelde pas vier keer voor Fulham. In die wedstrijden maakte hij zes “blocked shots” zodat zijn gemiddelde 1,5 bs per wedstrijd is. Dat is het op een na beste gemiddelde van de hele Premier League.